All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Kad Čikagom zablistaju Dukati i biseri

Srpski Folklorni ansambl “Dukati i biseri” iz Čikaga ove godine slavi prvu deceniju postojanja. Osnovan je novembra 2009. kao profesionalni ansambl i nezavisna neprofitna organizacija. Cilj im je negovanje tradicionalne srpske kulture kroz igru ipesmu. Osnivač i direktor je Dušanka Kangrga, koja sa puno entuzijazma predvodi ovu folklornu grupu koja se sastoji od izvođačkog i dečijeg ansambla, kao i orkestra.

Repertoar im je izuzetno bogat, jer pored igre neguju i izvorne srpske narodne pesme, dok u svojoj kolekciji imaju i pojedine nošnje starije od jednog veka.

https://www.instagram.com/p/BxIKMMBlHa3/?utm_source=ig_embed

Unazad 10 godina postali su laureati brojnih nagrada u Americi, a prošle godine osvojili su i Srebrnu medalju na 23. Evropskoj smotri srpskog folklora održanoj u Banjaluci.

https://www.instagram.com/p/BuoewJUgewS/?utm_source=ig_embed

Folklorni ansambl “Dukati i Biseri učestvuje na festivalima folklora na severnoameričkom kontinentu i dva puta godišnje održava i solistički koncert. Poslednji je održan u subotu 11. maja ove godine, u Čikagu. Ansambl “Dukati i biseri“, učestvovaće i u velikoj spektakularnoj predstavi “Zona Zamfirova” kojom će čikaško Srpsko amatersko pozorište ” Mira Sremčević” 7, 8. i 9. juna 2019. proslaviti 25 godina rada.

 

Dijaspora.news/Nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top