All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

JUNKER PORUČIO KATALONCIMA: Španija nije Jugoslavija!

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je danas da Katalonici nisu pod represijom Španije kao i da se situacija u kojoj se nalaze ne može porediti sa onom u bivšoj Jugoslaviji.

“U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava, jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onime što se događa u Kataloniji”, rekao je Junker za portugalsku televiziju RTP.

Junker je dodao da ne želi “sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja”.

“Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno”, rekao je Junker čime je, kako navodi Hina, ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Španski Senat će sutra glasati o merama koje je prošle nedelje predložio španski premijer Marijano Rahoj o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju vanrednih izbora u roku od šest meseci.

Te mere bi značile da bi španska ministarstva, tokom šest meseci, do organizovanja prevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mere niti predložiti novog predsednika regionalne vlade.

“Situacija je već malo izmakla kontroli, jer su vlada i jedan deo katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan – ne mogu se organizovati referendumi o otcepljenju”, rekao je Junker.

On je dodao da Evropa nema nikakvu ulogu u konfliktu između Barselone i Madrida.

“Španci su ti koji treba da reše taj problem”, poručio je Junker.

(dijaspora.news/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top