All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Jezivi podatak o smrti Gavrila Principa do danas se čuva u tajnosti: Srpskom heroju odsekli ruke i pustili pacove da ga grizu (FOTO)

Sahranjen je noću u neobeleženom grobu, a kada je umro, imao je samo 30 kilograma

Gavrilo Princip, srpski heroj, revolucionar koji je izvršio atentat na Franca Ferdinanda, poslednje godine svog života proveo je u najgorim mogućim mukama.

Kada su ga uhapsili, Austrougari su ga bacili u mračnu i hladnu tamnicu kazamata Terezin koji se nalazi između Praga i Drezdena. Okovali su ga, izgladnjivali, zabadali mu eksere u telo, pustili pacove da ga grizu…

Postoje i tvrdnje da su mu vezali ruke za zid, a na kraju mu ih i odsekli.

Navodi se da su za našeg heroja imali posebno bure koje je bilo puno ogromnih eksera i bodlja. Bili su zakucani sa unutrašnje strane. Priča se da bi ubacili Gavrila unutra i kotrljali ga do iznemoglosti.

Ovo zversko i neljudsko mučenje dovelo je Gavrila do toga da spadne samo na 30 kilograma i da, navodno, umre od tuberkuloze. Umro je 28. aprila 1918. godine.

Podaci govore da je zapravo preminuo od mučenja koje je bukvalno svakodnevno trpeo.

Bio je odvojen od ostalih. Nije imao nikakvog, ali bukvalno, nikakvog, dodira sa bilo kojim drugim logorašima. Imao je poseban ulaz u svoju ćeliju…

Podsetimo, u Terezin su u decembru 1914. godine prebačeni zaverenici i pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, učesnici u Sarajevskom atentatu.

Okrivljeni su za ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Atentat su izvršili na Vidovdan, 28. juna 1914. godine u Sarajevu.

Sahranjen je noću u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju.

Sahranila su ga četvorica austrougarskih vojnika, koji su dali zavet da će ćutati o tome gde je grob. Međutim, jedan od njih, Čeh František Lebl je posle rata stavio češku zastavu na grob.

Principovi posmrtni ostaci su preneti u Sarajevo 1920. godine, gde se i danas nalaze.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top