All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

JATKO DOBIO IME PO JATU: Makedonac se rodio u avionu JATA, od njih dobio doživotnu avio kartu, ali je nikada nije iskoristio (FOTO)

Pupčana vrpca tek rođenog dečaka presečena je makazama dezinfikovanim viskijem

Makedonac koji se pre 39 godina rodio u JAT-ovom avionu, po kome je dobio ime Jatko, i od njih dobio doživotnu besplatnu avio kartu, nikada je nije iskoristio. Posle rođenja on ni jednom nije leteo sa avionima JAT-a.

Ova naša nekada poznata avio-kompanija više ne postoji (sada je Er Srbija), ali je još uvek u živom sećanju rođenje jedne od prvih beba – u avionu. Na priču o Jatku Todevom, o kome su u februaru 1978. godine pisali brojni jugoslovenski i strani mediji, podsetio je skopski portal crnobelo.com.

Tokom leta JAT-ovog aviona iz Jugoslavije do Australje, tog 13. februara 1978. godine, Marija Todeva iz makedonskog sela Vozarci blizu Kavadaraca, porodila se u avionu, a boing 707-320 u Sidnej je sleteo sa jednim putnikom više.

Foto: crnobelo.com

Marija je tada imala samo 18 godina. Iako u osmom mesecu trudnoće, ona se popela na avion koji je iz Beograda, preko Singapura leteo za Sidnej. Tamo ju je čekao suprug Stojan, koji je nekoliko meseci ranije otišao u Australiju u potrazi za boljim životom. Dva sata pre sletanja, na visini od 8.000 metara, Marija je osetila porođajne bolove.

Bolovi su bivali sve jači, pa je mlada žena na kraju zatražila pomoć. Prvi joj je priskočio Radoje Rakočević – Roki, “Jatov” perser, a pomagala mu je i stjuardesa Slavica Ursić, koja je nepunih godinu dana kasnije stradala u saobraćajnoj nesreći.

foto:crnobelo.com_

Iako niko od njih nije znao kako da obavi porođaj, sve se na kraju dobro završilo. Posada je premestila putnike u drugi deo aviona, a prostor gde se nalazila Marija pretvorila u porodilište. Pupčana vrpca tek rođenog dečaka presečena je makazama dezinfikovanim viskijem.

Tako je na svet došao mališan, koji je po JAT-u dobio ime Jatko, a avion koji je iz Beograda poleteo sa 106 putnika, u Sidnej je sleteo sa 107.

Suprug mlade Marije, Stojan Todev nije ni sanjao da će tog jutra na sidnejskom aerodromu dočekati i sina. Avion je kasnio, a kada je konačno sleteo, Stojan je pozvan preko razglasa u aerodromsku ambulantu.

– Tada sam pomislio, nešto se sigurno desilo. Ili je žena umrla ili imam dete – ispričao je Stojan Todev tri decenije kasnije za “Jat New Review”.

foto:facebook

Vest o bebi iz aviona, kojoj je kao mesto rođenja upisana registracija aviona YU-AGI, već narednog dana je osvanula u svim jugoslovenskim i svetskim medijima.

Mali Jatko je od JAT-a dobio doživotno pravo da besplatno leti sa njihovim avionima bilo gde u svetu, ali za proteklih 39 godina ni jednom nije iskoristio ovaj poklon. Mogao je da leti gde god je hteo, ali je ostao u Australiji, u Sidneju, gde i danas živi i radi. Oženjen je sa Australijankom i ima tri ćerke.

Njegova majka Marija Todev dane u Sidneju provodi kao domaćica, a posle Jatka, Marija i Stojan Todev dobili su još jedno čedo – sina Jugoslav

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top