All for Joomla All for Webmasters
Kuhinja

JABUKE U HLADNJAČAMA ČUVAJU I PO DVE I PO GODINE: Izgleda PRVOKLASNO a evo kakvog je ukusa!

Svetski proizvođači jabuka ovo voće nekada u hladnjačama čuvaju i po dve godine, a onda ga prodaju, kaže za Telegraf šumadijski proizvođač i izvoznik jabuka. U Srbiji se jabuka u hladnjačama, nakon berbe u septembru, čuva uglavnom do maja, eventualno juna.

A kakav je ukus jabuke koja je u hladnjači bila dve godine? “Ima ukus kartona”, kaže ovaj proizvođač i izvoznik.

CENA NAJNIŽA TOKOM BERBE

– Cena jabuka najniža je u berbi. Svi veliki proizvođači imaju hladnjače i gledaju jabuku da prodaju kasnije, kada cena skače, pred Novu godinu, u januaru, u maju. Kada jedne godine jabuka dobro rodi svi je imaju, a ne mogu svi da je prodaju ni tokom zime, ni tokom proleća. Onda stiže nova berba, a jabuka ima još iz prošlogodišnje. Ipak, desi se da sledeća berba bude loša, pa se može sve prodati i ona jabuka koja već dve godine stoji u hladnjači – svedoči ovaj voćar.

Foto: Telegraf

“KARTON” KOJI KUPUJU AMERIKANCI

On kaže da ovakve jabuke imaju “ukus kartona”, ali da i takve imaju kupce, a to su uglavnom Amerikanci. Oni voće biraju više čulom vida nego čulom ukusa, kaže ovaj voćar.

– Da se razumemo, moderne tehnologije omogućavaju da te jabuke i posle dve godine izgledaju odlično. Još ako su prva klasa! To što nemaju nikakav ukus je stvar druge priče. Kupci iz većine država Evropske unije i Amerike biraju očima. Izuzetak su Francuzi, koji ipak traže da voće ima neki ukus – kaže ovaj iskusni voćar.

Foto: Telegraf

On objašnjava da se jabuke po dve godine mogu čuvati u specijalnim hladnjačama iz kojih je izvučen kiseonik. Ipak, kada se takva hladnjača jednom otvori, jabuke se moraju prodati odmah, nema ponovnog zatvaranja.

ZA JABUKE UVEK IMA KUPCA

Jabuka je voće koje uvek ima tržište i može da se čuva duže vreme, čak i u običnim uslovima, ali na nižim temperaturama može da opstane i do aprila ili maja. Tako se čuva sorta “ajdared”. Ipak, vremenom se javila potreba da se period za čuvanje jabuka produži.

Foto-ilustracija: Profimedia

Krenulo se sa smanjivanjem procenta kiseonika u komori, od tri odsto, preko dva, do samo jedan odsto kiseonika. Suština je uvek bila smanjiti procenat kiseonika u komori, da bi jabuka manje “disala” i time proizvodila manju količinu ugljen dioksida.

On je u komori taj koji pravi problem, jer njegova veća prisutnost utiče da jabuka bude sve više smeđa i dovodi do fermentacije i vrenja, usled čuvanja.

(dijaspora.news/M. Raca)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top