All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

ISPALILI SU 15 METAKA U NJEGA, A ON SE ZAREKAO DA ĆE SVE ŠKALJARCE ZBRISATI SA LICA ZEMLJE: Ko je Slobodan Kašćelan, okoreli vođa kavačkog klana koji je uhapšen u Pragu

Uhapšen je jedan od najtraženijih crnogorskih begunaca Slobodan Kašćelan.

Njemu je policija lisice na ruke stavila u iznajmljenom stanu u Pragu. Kašćelan se na crvenoj Interpolovoj poternici nalazi od 2017.

Takozvani kavački klan dobio je ime po kotorskom naselju Kavač, a vođama organizacije smatraju se Radoje Zvicer i Kašćelan. Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata u leto 2016. u Novom Sadu.

Posle tog događaja obećao je da će “sve škaljarce zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg”.

Kako prenose podgorički mediji, proverava se da li je Kašćelan umešan u ubistvo “škaljaraca” Dalibora Đurića u zatvoru, Gorana Radomana u Beogradu i Budvanina Gorana Đuričkovića, zeta fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona.

Opština Budva donela je prošle godine zaključak o prinudnoj naplati gotovo 20.000 evra poreskog duga Slobodanu Kašćelanu, kada je najavljeno da će biti zaplenjeno osam njegovih stanova.

Uhapšen u Pragu
UHAPŠEN U PRAGUFOTO: EPA

Kašćelanu i njegovom prijatelju Igoru Božoviću na zahtev Specijalnog tužilaštva privremeno je oduzeta milionski vredna imovina.

Crnogorski organi ga sumnjiče je da je formirao kriminalnu organizaciju poznatu po iznudama, zelenaštvu, nedozvoljenom držanju oružja i eksplozivnih materija, neovlašćenoj proizvodnji i distribuciji opojnih droga, pranju novca i slično.

Protiv njega se u Crnoj Gori vodi krivični postupak zbog sumnje da je počinio krivična dela ubistvo u pokušaju, stvaranje kriminalne organizacije i zelenaštvo.

Sumnja se da je Kašćelan u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije I.M.

Kako je pao vođa ozloglašenog klana?

Kašćelan je navodno često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa je crnogorska policija sarađivala sa više evropskih država, među kojima su Češka, Nemačka, Austrija, Francuska, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska, Portugalija, Španija i pokrajina Kosovo. Utvrdila se njegova tačna lokacije u Pragu gde je i uhapšen.

FOTO: EPA / BORIS PEJOVIĆ

Javnost je uzdrmala i objava snimka koji je ubrzo uklonjen, a gde su detaljno opisani odnosi unutar kavčana. Na snimku su prvi put otkriveni detalji o navodnom kriminalnom delovanju ovog klana, njihovi lažni identiteti, kao i nazivi države u kojima se bave ilegalnim poslovima. Istražitelji veruju da je snimak dostavljen iz regiona i ne isključuju mogućnost da je doturen iz suparničkog škaljarskog klana.

Interesantno je da onaj ko je napravio snimak ostavlja trag, ali je pitanje da li namerno ili slučajno. Naime, tekst je napisan ekavicom, možda upravo s namerom da bi se krivac tražio u Srbiji.

Prema saznanjima FOS-a, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) protiv Kašćelana je pokrenulo i finansijsku istragu u okviru koje ispituje poreklo njegove imovine.

Navodno, Kašćelan u Budvi poseduje osam nekretnina, od ukupno 406 metara kvadratnih. Radi se o stanovima i poslovnim prostorima. Tužilaštvo je došlo do podatka da je Kašćelan ove nekretnine gradio, a ne kupovao pa se ispituje poreklo novca.

dijaspora.news//Antena.me/Fosmedia.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top