All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

ISELJAVANJE IZ BiH DOSTIGLO OPASNE RAZMERE: Zemlju u potrazi za boljim životom napuštaju i sveštenici

Bosnu i Hercegovinu je prošle godine napustilo 35.000 ljudi, među njima je najviše mladih i veliki broj visokoobrazovanih.

Trend odlaska je, osim među lekarima, profesorima, frizerima, zavarivačima i ostalim, zavladao i među sveštenicima i imamima koji napuštaju službu i odlaze na zapad gde se uglavnom bave nekim drugim poslom.

Na ovaj problem upozorili su iz Katoličke crkve tokom Biskupske konferencije koja je prošle sedmice održana u Mostaru.

Tada je istaknuto da Crkva iseljavanje doživljava i na svom planu te da je jedna biskupija prošle godine izgubila šest veroučitelja koji su, uprkos tome što su bili regularno zaposleni, napustili BiH i otišli na zapad. I to nije sve. Sedam drugih veroučitelja je najavilo da će otići.

Kardinal Vinko Puljić i biskup monsinjor Ratko Perić su kazali da je iz Hercegovine u poslednjih pet godina otišlo 15.000 ljudi te da zapad sada traži i sveštenike.

“Mi smo prošle godine u Hercegovini ostali bez pet hiljada vernika, od Trebinja do Mostara”, rekao je Kardinal Puljić i apelovao na medije da stvaraju pozitivniju klimu.

S istim problemom bori se i Islamska zajednica u BiH, jer i imami sve češće u potrazi za boljim životom napuštaju domovinu, a prepreka im nije ni činjenica da u inostranstvu neće raditi u struci. Jedan od njih je efendija Hasan Džafić koji je posle 19 godina rada u jednom krajiškom džematu otišao u Nemačku gde radi kao negovatelj.

 

Iako je među većinom onih koji odlaze iz BiH presudan ekonomski aspekt, Džafić ističe da u njegovom slučaju novac nije odigrao ključnu ulogu.

 

” Uz platu imama je moguće živeti u Bosni, ali je li to dovoljno? Bez dodatnih honorara skoro je nemoguće voditi pristojan život, a na honorare imama se ne gleda blagonaklono u Bosni. Ne smatra se ni prihvatljivim da imam radi druge poslove, to jest osigurava određeni honorar”, kaže Džafić.

 

(dijaspora.news/kurir.rs)

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top