All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Hrvatski novinar, publicista i teolog frapirao tamošnju javnost: Nemamo pravo da mrzimo Srbe!

– Moramo preuzeti teret moralne krivice. Moramo činiti dela milosrđa. Moramo pokušati nadoknaditi patnju stradalnika. Moramo priznati žrtve. Moramo im nadoknaditi štetu – poručuje Pilsel.

Hrvati nemaju pravo na mržnju prema Srbima poručio je ugledni hrvatski publicista, novinar i teolog, Drago Pilsel odgovarajući na, kako kaže, retorička pitanja: imamo li pravo mrziti Srbe i imamo li pravo na vrstu sećanja koja izazivaju mržnju.

– Ne, nemamo – ističe Pilsel u kolumni objavljenoj na portalu Autograf, čiji je, inače, jedan od osnivača.

Inače, Pilsel je odrastao je u porodici ustaških emigranata, u čiju je kuću u Argentini dolazio porodični prijatelj Ante Pavelić, osivač ustaškog pokreta u Hrvatskoj i poglavnik ustaške NDH.

Foto: Wikipedia/Federico Patellani

A o tome kako je od mladića zadojenog ustaškom ideologijom, postao angažovani antifašista, koji je prvi ukazao na zločine nad Srbima u Oluji i koji se u znak solidarnosti prema tim zrtvama jedno vreme potpisivao srpskim imenom Jovan, Pilsel je opisao u svojoj romansiranoj biografiji, objavljenoj 2014.

Pilsel, naime, smatra da suprotno onima koji kažu da se ne treba stalno vraćati u prošlost, on kaže da je svima potrebna neka vrsta uskrsnuća prošlosti.

– Nama je potrebno dovesti u pamćenje, što je moguće ispravnije, ono što se dogodilo žrtvama, svim žrtvama. I zato je važan posao istraživača i istoričara, a poguban onaj negacionista i revizionista (kojem u zadnje vreme daje krila politika Kolinde Grabar-Kitarović koja sugeriše da se, na primer, ne zna istina o Jasenovcu) – kaže Pilsel u odgovoru na još jedno sebi postavljeno pitanje – kako se ispravno ponašati i kako se valja sećati?.

Hrvatski državni vrh na komemoraciji u Jasenovcu Foto: index.hr

Moramo, smatra, prestati s praksom odbijanja odgovornosti.

– Moramo preuzeti teret moralne krivice. Moramo činiti dela milosrđa. Moramo pokušati nadoknaditi patnju stradalnika. Moramo priznati žrtve. Moramo im nadoknaditi štetu – poručuje Pilsel.

Bez obzira na ljudske račune na taj hitni zadatak mi, ljudi Balkana, mi, Hrvati, Srbi i drugi pozvani smo, istakao je, jednim kategoričkim moralnim imperativom.

– Imperativom koji se neodoljivo pojavljuje u svakoj verničkoj savesti, svaki put kada usne izgovaraju molitvu Oče naš. Zašto? Jer neće biti milosti ni hleba ako nismo spremni praštati i tražiti oprost – naveo je.

U akciji Oluja proterani su Srbi iz Hrvatske Foto: Profimedia

Pilsel ponovo pita zar ne bi bila nedopustiva dvoličnost ponavljati Oče naš dok se gaje osjćaji srdžbe i zavisti ili čak namere nasilja i osvete?

– Oče naš uistinu sadrži u srži određeni nacrt društva koje ne samo da isključuje svako nasilje nego se u svakom svom vidu izgrađuje prema načelima bratske solidarnosti – besedi on dalje.

Pitanje mira i ispravnog pamćenja je, ističe, pitanje “našeg biti i ne biti”.

To su, precizira, temelji zdravog društva, a njemu bude sumnjivo kada bilo ko iz sveta politike kani da gradi bilo šta a da nije najpre ispitao na kojim i kakvim temeljima gradi.

– Mir traži unutrašnju osetljivost i osećaj za finese. Toga, hvala Bogu, mi imao. Ali nedovoljno. Zato se ponavljam. I ponavljat ću se. Ja tvrdim da nemamo pravo na mržnju prema Srbima – istakao je Pilsel.

Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivicu druge zajednice.

Foto: Facebook/Lela Stojnov‎KUD Abrasevic Pancevo

– Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim su moralnim pitanjem: Kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivicu u vlastitoj zajednici? A zatim: Kako okajati krivnju, kako zadobiti oprost Božji i ljudski, mir savesti i pomirenje među ljudima i narodima? Kako započeti novo doba osnovano na pravednosti i istini? – naveo je.

Napadi pešadijskim i artiljerijskim oružjem na izbegličku kolonu koja se povlačila kroz Novu Varoš predstavlja težak primer ratnog zločina za koji nitko nije odgovarao niti u javnosti postoji ikakva svest što se događalo tih majskih dana, podsetio je autor.

– U tim vremenima, nažalost, nismo imali vremena da se bavimo ratnim zločinima, jer smo se bavili pomaganjem preživelim ljudima koji su završili u logorima u Bjelovaru i Varaždinu. Ali, konačno je vreme da se hrvatsko društvo zbog sebe suoči s ratnim zločinima nad Srbima – kaže Pilsel i u odgovoru na poruku koju mu je na Fejsbuk stranici ostavio mladić u kojejoj mu poručuje da je “dosadan” jer stalno govori o ratnim zločinima nad Srbima.

– Dakle, ponavljam se i ponavljaću se, jer moramo naučiti da je najvažnije žaliti žrtve ”tuđe” zajednice, a tražiti, priznati krivicu u ”vlastitoj” – naveo je Pilsel.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top