All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

HRVATI SE MASOVNO SELE U IRSKU: Evo koliko zarađuju i koliko košta život u obećanoj zemlji (FOTO)

Irska je u poslednjih pet godina obećana zemlja za Hrvate koji u nju odlaze u potragu za boljim životom. Od 2013. godine iz Hrvatske je u tu zemlju otišlo 14. 552 radno sposobnih osoba, a najviše ih je otišlo prošle godine, čak 5.312.

To pokazuju podaci o izdanim PPS brojevima (irskoj verziji OIB-a) koji se može dobiti samo nakon dolaska u Irsku i bez njega se ne može otvoriti bankovni račun i primati plaćta.

Jedan od onih koji je Hrvatsku zamenio Irskom je i Zagrepčanin Bobo Bogojević koji tamo radi poslednje dve godine. Po struci je magistar političkih nauka i interni revizor, a za život u Irskoj se odlučio nakon što je u Hrvatskoj bio tri godine bez posla.

– Iz Hrvatske sam otišao zbog posla i totalnog gubitka samopoštovanjaOvde radim kao čuvar. Zadovoljan sam što se tiče posla, imam 2.000 evra neto platu i sad je sve na svom mestu što se toga tiče. No, treba znati da, ako nisi IT ili medicinske struke, odnosno neke jako specifične koju oni trebaju, onda je iz Hrvatske nemoguće naći posao u Irskoj.

– Kad se javiš na neki oglas, oni te već drugi dan očekuju na razgovoru tako da se posao uglavnom treba tražiti kad si u Irskoj i kad imaš irsku adresu i telefonski broj – rekao je u razgovoru za Index Bobo Bogojević.

Posla u Irskoj kaže, ima za sve koji žele da rade, ali dodaje i kako se dosta ljudi “opeče” kad krenu da insisturaju da nastave da rade u kancelariji, kao što su u Hrvatskoj.

– Za rad u tako nekoj kancelariji je potrebno da imaju jaku podlogu u knjigovodstvu i da imaju odlično znanje engleskog, ali ja obično savetujem ljudima da kad dođu da počnu raditi bilo kakav posao, samo da što pre prestanu da troše svoje finansijske rezerve. A onda kad tu provedu par meseci i vide kako se tu radi, da onda krenu prema svom cilju.

– Naime, Irci za sve živo imaju neke svoje sertificate i to prvenstveno traže. Recimo, ako si u Hrvatskoj pravnik, ne možeš isto biti u Irskoj već prvo moraš nostrifikovati  svoju diplomu u Irskoj i onda položiti razliku ispita da bi ti se priznala diploma. Sva šefovska mesta su pokrivena višim nivoima sertifikata. Dakle, ja sam položio licencu za čuvar i to je 4. nivo kvalifikacije. Za menadžersku poziciju moram imati bar 5. ili 6. nivo sertifikata – ispričao nam je Bogojević.

On živi u gradiću Navan, udaljenom 50 kilometara od Dublina. Kaže da su cene i u tom gradiću visoke jer mnogi Irci putuju na posao u Dublin, a žive u okolnim gradovima poput Navana. Kaže da gradić ima samo oko 20.000 stanovnika i čak 4 šoping centara, što pokazuje da je onde visoka kupovna moć jer svi centri dobro rade.

Foto: AP/Tanjug

Pri dolasku u Irsku smestio se kod prijatelja na dva dana, a potom je našao smeštaj.

– Prvi smeštaj sam imao kod prijatelja, ali savetujem svima da se registruju a Homestay ili Airbnb i da tamo reše 2 do 3 dana početnog smeštaja. To je jako bitno jer stanodavci u tim smeštajima lakše daju dokaz da imate irsku adresu. Cene stanarina zavise u kojem se delu Irske nalaziš, kao i od same vrste smeštaja.

– Isto važi i za režije. Recimo, mesečni račun za struju za celu kuću je od 60 do 90 evra mesečno, 10 evra je odvoz smeća. Cena grejanja se kreće u zavisnosti od potrošnje, zimi je oko 100 evra, a leti 20 do 30 evra. Ja živim u dvosobnom stanu sa stanodavcem pa imam svoju sobu i ceo stan na korištenje, a mesečno plaćam 350 evra s režijama.

Odavno sam mislio da nađem da iznajmim svoju kuću, ali one su tu preskupe, tako da, kad se odlučim na to da idem sam da živim, onda ću preseliti u Atlon, Meju ili Voterfordu. Tamo mogu da iznajmim kuću za 600 do 700 evra, a posao se uvek nađe. To u Irskoj nije problem – rekao je Bogojević.

Tema koja, kaže, ljude iz Hrvatske najviše zanima je gde doći u Irsku ako ne u Dablin, a njegov je savet da se ne ide u Dablin jer je najskuplji.

Foto: Pixabay

– Zaboravite bojazan da nećete pronaći posao ako se ne radi o Dablinu ili Korku. Ako niste izbirljivi i ako ste spremni da zamenite svoj bivši kancelarijski posao u Hrvatskoj za rad u trgovini prehrane, benzinskoj pumpi, šoping centru, skladištu, industriji ili ugostiteljstvu, posao ćete naći i van Dablina – kaže Bogojević

Znanje engleskog je, kaže, potrebno je na barem osnovnom komunikacijskom nivou.

– Gde god na karti vidite mesta u kojem živi više od 7000 ljudi, a da u blizini ima još takvih mesta, znate da posla ima, a kupovna moć je poprilična. Ako planirate da dođete s porodicom, a nemate neko specijalističko zvanje koje je jako dobro plaćeno u Irskoj, nemojte ni pomišljati na život u Dablinu jer je jednostavno preskup. Tu se  soba plaća 600 do 700 evra, a stan od 1.600 evra pa naviše. Ogroman minus je i sam kvalitet smeštaja jer nisi u situaciji da biraš, a pola onog što se danas nudi su rupe. Budući da 90 ossto Hrvata dolazi na platu od 9,25 do 11 evra na sat i to u Dablinu, ali i ostalim mestima, onda je bolje živeti u nekom manjem gradu gde je najam jeftiniji – savjetuje Bogojević.

Svima koji se odluče da odu u Irsku predlaže da sa sobom ponesu 1.700 do 2.000 evra po osobi.Savetuje svima i da izrade internacionalnu EHIC zdravstvenu karticu da imaju za prvih mesec- dva dok se kaže, ne stabilizuju.

– Njeno korištenje u Irskoj ako radiš i nije baš legalno, ali tad šutiš i kažeš da si nekome u poseti i da ti treba hitna medicinska pomoć. Potrebno je izvaditi i međunarodni rodni list, a nije loše izvaditi i potvrdu o nekažnjavanju u Hrvatskoj pa je prevesti na engleski i overiti, to posebno vredi za poslove čuvara, njegovatelja, medicinske sestre. Oni koji imaju decu i dolaze s njima, trebalo bi da izvade i njihov rodni list i prevesti ih.

(dijaspora.news/Index.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top