All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

HOROR U SAMSUNGOVOJ FABRICI: Nisam smeo u toalet, živeo sam u kontejneru, a kad sam se razboleo mogao sam da umrem!

Radio sam u „Samsungovoj“ fabrici 12 sati dnevno u neljudskim uslovima, a spavali smo u magacinu ispod mosta, bez tople vode i grejanja, priča za Kurir Milenko Petković

Radio sam bez ikakvog ugovora po 12 sati dnevno u fabrici, nisam smeo da odem u toalet ili popijem vode… Do posla smo putovali tri sata, a živeli u neljudskim uslovima u magacinu, gde nema ni grejanja, ni tople vode. Kada sam dobio visoku temperaturu, nisu mi dali ni lekove…

Smeštaj za srpske radnike... Šokantni uslovi u magacinima gde su boravili Srbi
Smeštaj za srpske radnike… Šokantni uslovi u magacinima gde su boravili Srbi

Trpiš i ćutiš

Još jedna potresna ispovest o teškom nelegalnom radu Srba u Slovačkoj dolazi iz Putinca kod Inđije, od Milenka Petkovića (25), koji je u „Samsungovoj“ fabrici, u nehumanim uslovima, radio od 8. januara do 3. februara ove godine. Prema Petkovićevim rečima, gubitak posla naterao ga je da sa drugom okuša sreću preko agencije „Largo“, koja se reklamira da se bavi zapošljavanjem srpskih radnika u Slovačkoj.
– Tog dana na put Slovačke krenulo je 25 autobusa iz Novog Sada. Svi smo se nadali poslu i boljem životu. U Slovačku, u Karlov Brod, stigli smo oko 12 sati uveče i odmah u tri ujutru ustali da radimo – priseća se Milenko za Kurir, koji je bio raspoređen u fabriku „Samsung Vodjeradi“, gde je pravio okvire za televizore. Na radnom mestu dočekao ga je šok.

– Kada ulazite u fabriku, morate da se izujete, do svlačionice idete bosi, a zatim trčite do proizvodne linije. Radno vreme je 12 sati bez plaćene pauze. Kad hoćete da idete u toalet, menadžeri ili koordinatori moraju da vas zamene, ali to, naravno, niko ne želi da radi i onda trpite. Sa linije ne smete da odete ni vodu da popijete… Imate pravo da zakasnite, dva puta, pa makar i samo minut, i to će vas koštati 50 evra, a još jedno kašnjenje znači momentalni otkaz i vraćanje u Srbiju o svom trošku – prepričava strahote rada u EU Petković i kaže šta mu je najteže palo:
– Najgore je bilo što smo bili smešteni u gradu Dunajska Streda, u magacinu ispod mosta, bez grejanja i tople vode, koji je od fabrike udaljen čak 120 km. Svuda je vlaga, a vrata se ne zaključavaju. Morao sam da prodam mobilni da bih kupio grejalicu. Živeli smo u neljudskim uslovima. Od firme imate jedan obrok dnevno, a za ostalo se sami snalazite – kaže Petković.

Nedostižnih 700 evra

Sve se završilo kada se Milenko razboleo i više nije mogao da radi pod visokom temperaturom.
– Tražio sam im da idem kod lekara, ali predstavnici „Larga“ su mi rekli da nemaju ništa s tim i da nisu zaduženi ni za šta. Satnica je trebalo da bude pet evra, ali agencija je od svakog čoveka uzimala 2,2 evra, tako da sam jedva imao pare za hranu, a kamoli za lekove. Tako bolestan sam se jedva vratio kući, a još uvek čekam da mi isplate 170 evra – svedoči ovaj nesrećni čovek i dodaje da im je obećana zarada od 700 evra.
– To tamo niko ne može da zaradi jer kažnjavaju za svaku sitnicu i na taj način umanjuju zaradu.

Iz agencije „Largo“ nismo do zaključenja ovog broja dobili odgovore na pitanja, kao i od firme „Samsung Vodjeradi“.

Milenko Petković
LAŽNI UGOVORI NA MAĐARSKOM

Prema rečima Milenka Petkovića, od firme „Largo“ nisu dobile validne ugovore, a slovačka policija je znala da su svi radnici u fabrici, od kojih je preko 3.000 Srba, tu nelegalno.
– Njih to ne zanima, već samo da ne prekoračite boravak u EU. Pitam se kako to da na granici prođe 25 autobusa s ljudima koji idu da rade na crno? – priča Petković.

Dijaspora.news/Kurir

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top