All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Heroj hrvatske birokratije: Portir Zdravko govori nemački i engleski jezik, i uvek je spreman da pomogne u ispunjavanju formulara (FOTO)

Svi znamo kolilo birokratski poslovi mogu biti razdražljivii, a naročito ako za najobičnije uverenje moramo prethodno da popunimo gomilu nepotrebnih obrazaca i obiđemo nekoliko šaltera. Razdražljivost postaje još veća ukoliko od nas očekuju da te iste obrasce popunimo bez bilo kakvog prethodnog objašnjenja, a čini se da isti problem pogađa građane svih bivših jugoslovenskih republika.

Jedan takav primer iz Hrvatske, iako star tri godine, ovih dana ponovo je uzburkao društvene mreže.

Na Fejsbuku se masovno deli post Borne Škornjaka koji je, na opšte iznenađenje i zahvaljujući jednom čoveku, posao u zadarskoj Poreskoj upravi završio vrlo brzo, bez isunjavanja gomile papira s kojima ne bi znao šta bi.

Kako je tada objasnio ovaj momak, u gomili papira, obrazaca i iznerviranih ljudi našao se heroj koji je za pet minuta ispunio pet različitih obrazaca, a u toj ustanovi radi samo kao portir. Odlično govori nemački i engleski jezik i spreman je svima da pomogne, iako to nije njegov posao.

– Poreska uprava Zadar, odnos u upravi klasično hrvatski, ispuni ovaj obrazac, ispuni onaj obrazac, odi na šalter 1 u prizemlju pa na šalter 6 na prvom spratu, tamo ćete dobit još 12587 obrazaca koje nećete znati da ispunite, ali nas za to nije briga. Čovek nakon toga pukne, poludi, a tu se nađe Heroj, Heroj koji ulepša dan. Ovo je portir Poreske uprave, čovek koji verovatno ne radi za više od minimalne hrvatske plate, a za nju ne bi trebalo ni reč da  progovori s ljudima, da bude mrgud i neljubazan. Međutim, ovaj čovek je, u pet minuta, ispunio ljudima pet različitih obrazaca za pet različitih stvari. Čovek nas je bolje uputio u sve od bilo kojeg radnika koji radi za višestruko veću platu. Došao je tu i jedan stariji, rekao bih, Austrijanac, a portir se samo “prešaltao” na tečni govor nemačkog jezika, a načuo sam i engleski. Dakle, ovo je portir koji radi za 3000 kuna, govori dva strana jezika i poznaje obrasce bolje od većine radnika poreske i još uz to je voljan apsolutno svima da pomogne. Ovo je Heroj hrvatske birokratije i mislim da je vreme da se i ovakvim ljudima posveti malo pažnje, a ne svu pažnju skretati na bezobrazne, bezobzirne i umišljene “tete sa šaltera”. Medalja čoveku i tačka – napisao je pre tri godine oduševljeni Borna na svoj Fejsbuk profilu.

Vođeni pričom iz Poreske uprave, koja je aktuelna i tri godine kasnije, Index je proverio ko je ljubazni portir koji svima izlazi u susret.

Niko ne voli birokratske poslove – Foto: Profimedia/Corbis

Heroj hravtske birokratije je Zdravko Topalović (51) poreklom iz Bosne i Hercegovine, koji u Poreskoj upravi Zadra kao portir radi devet godina.

Za Zdravka i kolege i Zadrani imaju samo reči hvale, a on, sasvim skromno, kaže da samo radi svoj posao.

– Takav sam. Takav se rodiš, ne smatram da je to nešto posebno – kazao je Zdravko i dodaje da u Zadru ima još mnogo ljudi, boljih od njega, ali da za njih niko nije čuo.

Gde bi nam bio kraj kad bi se u svakoj državnoj ustanovi koja zahteva ispunajvanje gomile bespotrebnih obrazaca, našao po jedan Zdravko?

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top