All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

HAOS ZBOG TEORIJE EVOLUCIJE Patrijarh zbog Darvina popove udario po džepu!

Patrijarh srpski Irinej ozbiljno je kaznio sve profesore i asistente sa Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta koji su učestvovali u javnoj raspravi o Darvinovoj teoriji evolucije! Svi oni su opasno “udareni po džepu”, a pojedini koji su u svešteničkom činu kažnjeni su čak i oduzimanjem parohije.

– Najbolji primer za to je otac Vukašin Milićević, koji je bio asistent na PBF-u, imao parohiju pri Hramu Svetog Save i bio glavni i odgovorni urednik radija “Slovo Ljubve”. Sada je samo asistent na PBF-u koji ima zabranu da ikada više govori za medije. A on je jedan od najobrazovanijih, najinteligentnijih i najboljih teologa i sveštenika. Svi su zatečeni i šokirani da je on toliko kažnjen, realno zbog sitnice, samo niko u samoj Crkvi to ne sme javno da kaže – otkriva izvor “Alo!“ iz SPC.

Sveštenici

Ilustracija: Oliver Bunić

Tu sankcijama nije bio kraj, SPC je poslala dopis Bogoslovskom fakultetu u Beogradu koji je potpisao sam patrijarh Irinej, a gde se obaveštavaju dekanat i zaposleni da će protiv njih biti pokrenut crkveno-disciplinski postupak ukoliko bilo ko bude dao bilo kakvu izjavu za medije bez prethodne dozvole odnosno blagoslova.

Podsećanja radi, SPC kritikovala je na Saboru učešće profesora Bogoslovskog fakulteta u javnoj raspravi o Darvinovoj teoriji evolucije. Sinod SPC je istupanje u javnost nastavnika i asistenata ocenio kao “izlišan i u suštini besmislen problem” i dodao je to poslužilo za “posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao Tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju”.

Profesori Bogoslovije oglasili su se u jeku rasprave povodom inicijative da se iz školskog programa izbaci Darvinova teorija evolucije. Oni su naveli da trenutno ne postoji ništa što bi moglo zameniti Darvinovu teoriju, a da se u nauci jedna teorija može samo zameniti drugom.

– Sveto Pismo, dakle, nije, niti može biti, shvaćeno kao udžbenik ili konačni arbitar bilo koje naučne discipline. Pritom, tekstovi o stvaranju iz Knjige postanja čak ni žanrovski ne odgovaraju naučnom tekstu – navodi se u saopštenju koje je potpisalo 12 teologa.

Đakon Ilić: Ovo nije dobro

Đakon Nenad Ilić na društvenoj mreži fejsbuk stav SPC ocenio je rečima “ovo nije dobro” i dodao da “autoritet mora da bude autoritet ljubavi, a ne autoritet finansijske i druge prisile”.

– Makar u našoj crkvi – napisao je Ilić na Fejsbuku.

(Dijaspora.news/alo.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top