All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Grk koji nije hteo da bombarduje Srbe, pa je zato ležao u zatvoru: U pitanju je jedno večno, pravo prijateljstvo

Sudilo mu se pred nekoliko sudova, uključujući i Evropski sud za ljudska prava. Ali uzalud. Svi su se složili da je kriv

– Ovo je moja priča u Grčkoj! – rekao nam je trenutno najpopularniji Grk u Srbiji Marinos Ritsoudis i prosledio tri video-priloga na grčkom, u kojima su dešavanja iz daleke 1999. godine! Ta tri snimka su veoma popularna u celoj Grčkoj, a u njima je opisan čestit potez ovog kapetana ratnog broda “Temistoklis” i potporučnika ratne mornarice, koji je odbio naređenje da silovito, bombama, krene na bratsku, pravoslavnu zemlju i njen narod – na Srbiju!

On za Telegraf kratko, jednostavno i efektno pojašnjava svoju vezu sa braćom Srbima.

– U pitanju je jedno večno, pravo prijateljstvo – poručuje nam čovek koji se zbog svoje naklonosti prema nama odrekao vojne karijere, te trenutno radi kao kapetan na jahtama u luci Pirej.

Kaže da je zbog ignorisanja direktog naređenja ležao tri dana u vojnom zatvoru, kao i da mu se sudilo pred nekoliko sudova, uključujući i Evropski sud za ljudska prava. Ali uzalud.

Svi su se složili da je kriv.

Međutim, ovaj hrabri Grk ne žali za odlukom koja mu je promenila život.

– Bio je to fantastičan osećaj i idalje sam ponosan na sebe i svoju neposlušnost, kao i podršku koju sam tada dobio od običnih ljudi u Grčkoj – objasnio je Marinos Ritsoudis 18 godina kasnije.

Kako je dodao, on i dalje ne želi nikakve posebne zasluge za taj čin!

Ipak, iako odbija bilo kakvu nagradu, on najvažniji glas – simpatije naroda, svakako ima, na šta ukazuju brojni pozitivni komentari, zahvalnice i nova Fejsbuk prijateljstva

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top