All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Evropa ignoriše Balkan, a islamistički teroristi tamo nalaze bazu

General Šedivi ocijenio je da današnje vlasti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu nisu dovoljno efikasne da izađu na kraj sa fenomenom islamističke radikalizacije koji se vuče još od ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-tih

Bivši načelnik Generalštaba Armije Češke Jirži Šedivi upozorio je u intervjuu za Češku televiziju i za portal Parlamentnji listi, da Evropa i Češka ne posvećuju pažnju Zapadnom Balkanu i tako dozvoljavaju da u tom regionu teroristi “nađu mir da se odmore i uvježbaju dalje terorističke napade”.

“Mi se bavimo potpuno drugim dijelom Evrope, znači Zapadnom i Srednjom Evropom a na Balkan smo otkako su utihnuli ratovi 1990-tih godina prestali da obraćamo pažnju, posebno na bezbjednost. Problem Balkana je to što stvara bezbjednu sredinu u kojoj mogu da se etabliraju terorističke ćelije, mogu tamo da se pripremaju, mogu da imaju svoje logističke centre i pozadinu koji im omogućavaju da se pripremaju i istovremeno odmaraju od komplikovanih operacija u Zapadnoj Evropi”, kazao je Šedivi za Parlamentnji listi.

Češki general podsjetio je da njemačke i austrijske obavještajne službe upozoravaju tokom poslednje godine da se Balkan izrazito radikalizuje, a da problem stvara i to što su balkanski muslimani cilj raznih islamskih režima sa Bliskog istoka.

“U vrijeme kada je češki kontingent bio u Bosni i Hercegovini rođenim očima smo vidjeli kako se dijeli humanitarna pomoć. U selima u Bosni i Hercegovini uništenim bombardovanjem nisu se prvo renovirale kuće, popravljala infrastruktura, već su prvo obnovili džamije”, kazao je general koji je i sam veteran iz bosanske misije češke armije.

General Šedivi ocijenio je da današnje vlasti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu nisu dovoljno efikasne da izađu na kraj sa fenomenom islamističke radikalizacije koji se vuče još od ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-tih.

“Da li su vlasti u tim zemljama kadre da izađu s tim na kraj? Ne mislim da to direktno podržavaju ali shvatimo jednostavno da je tamo efikasnost organizacija vlade relativno mala. Tipičan primjer je Bosna i Hercegovina, gdje na teritoriji države imaju tri strane – srpska, bošnjačka i hrvatska, koje do današnjeg dana nisu našle zajednički jezik. Kosovo se neprestano muči sa ekonomskim problemima, ima ogromnu nezaposlenost. To sve je plodno tlo da radikalizam neprestano jača i da se širi”, rekao je Šedivi.

General je upozorio da je upravo za Češku bitno da posveti Balkanu pažnju, zato što će se islamski teroristi, kada Zapad drastično pooštri mjere bezbjednosti, okrenuti drugim zemljama, Srednjoj Evropi, gdje napada nije bilo i gdje mjere bezbjednosti nisu toliko pooštrene, a Balkan je svega nekoliko sati kolima od čeških granica.

“Jednostavno moramo da znamo šta se dešava u te dvije zemlje. U Bosni i Hercegovini, na Kosovu i eventualno Makedoniji. Tome moramo da posvetimo jednaku pažnju kao problemu terorizma u Zapadnoj Evropi”, kazao je bivši načelnik Generalštaba češke vojske.

(Dijaspora.news/vijesti.me)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top