All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Evo zašto Rusi NE ŽELE da pomognu u gašenju požara u Crnoj Gori (FOTO)

Situacija sa požarima na crnogorskom primorju danas je veoma teška, pa je zatražena i pomoć EU

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ne učestvuje u gašenju požara na Balkanu zbog politizacije ovog pitanja i administrativnih prepreka, izjavio je za Sputnjik direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko.

– Postoje određeni politički momenti koji nekad negativno utiču. Na primer, kad su prošle godine gorela Bosna i Hercegovina i Hrvatska Ministarstvo za vanredne situacije je nudilo pomoć, dok su navedene države to odbile, rekavši da će se same snaći. U ovom trenutku za požare, na primer, u Bosni i Hercegovini oni žele da iskoriste vojne helikoptere i helikoptere UN i zasad se nisu obraćale za pomoć – rekao je Vlasenko Sputnjiku.

Članice NATO-a Crna Gora i Hrvatska, u kojim posebno besne požari, mogu poslati samo nekoliko aviona Canadair, Airtractor i helikoptere vojske i policije.

– Kada su 2012. godine gorele Srbija i BiH ovde na aerodrom u Nišu iz Rusije su stigli Il-76, Be-200 i Ka-32. Oni su stigli brzo, bukvalno za par dana, naravno, na zahtev lokalnih vlasti – naveo je direktor Centra.

 

Po njegovim rečima, humanitarni centar svakog dana dobija informacije od Nacionalnog centra za krizne situacije MVS Rusije o situaciji u regionu. Informacije se zatim šalju u sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Sa drugim državama regiona ne postoji međudržavni sporazum o saradnji pri vanrednim situacijama, piše Sputnjik.

 

– Naš centar predlaže svim tim državama da potpišu radni protokol — pojednostavljeni dokument koji bi omogućio da se makar operativno razmenjuju informacije. Nažalost, nemamo napretka. Pitanje politizacije negativno utiče na to, a za požare nema administrativnih prepreka. On se širi i Srbijom i Bosnom i Hrvatskom, ali realno postoje administrativne prepreke – naglasio je Vlasenko.

 

 

Situacija sa požarima na crnogorskom primorju danas je veoma teška, pa je zatražena i pomoć EU.

 

Navodi se da su predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona.

 

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top