All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Evo koliko Srba voli srpsku himnu, a koliko Hrvata pati za Jugoslavijom. A rezultati za Bosance su šokantni

Zbog raspada bivše SFRJ najviše žale stanovnici Srbije i BiH, pokazala je knjiga “Strategija simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Evrope”, nastala kao rezultat projekta istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Ipsos.

rema tom istraživanju čak 71 odsto stanovnika Srbije žali za raspadom Jugoslavije. U Bosni i Hercegovini je taj procenat 68, u Crnoj Gori 63, a u Makedoniji 45.

Za raspadom bivše zajedničke države najmanje žale Hrvati, 18 odsto, a još manje stanovnici Kosova.

Istraživanje je, kako prenosi sarajevski portal Kliks, obuhvatilo 10.500 stanovnika regiona, bez Slovenije, i dalo je niz pokazatelja o stavovima ljudi u jugoistočnoj Evropi o njihovoj privrženosti novonastalim državama, odnosu prema religiji, nacionalnim simbolima, prošlosti, odnosima s drugim narodima i pitanju krivice za prošle ratove.

Istraživanje je pokazalo da srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije.

Hrvatsku državnu himnu voli 97 odsto stanovnika Hrvatske, a 96 odsto hrvatsku zastavu sa šahovnicom. U BiH, državnu himnu u proseku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

Istraživanje koje se tiče stavova o ratovima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i državnih granica pokazalo je duboku podeljenost između Srbije, Hrvatske i BiH. Rezultati se svode na to da nigde na prostorima nekadašnje SFRJ nacija nije tako snažno formirana kao u Hrvatskoj.

Projekat čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. u Norveškoj. Inicirao ga je i organizovao Ppl Kolste sa univerziteta u Oslu, a finansirao Norveški istraživački savet

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top