All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

EVO KOLIKO SE STVARNO ZARAĐUJE NEMAČKOJ, ŠVEDSKOJ, AUSTRIJI… Prosečne plate u Srbiji, regionu i u Evropi

Zanimljivo poređenje prosečnih mesečnih primanja su pred vama. Razlike u regionu su poprilične, ali to nije ništa spram razlika u zemljama EU, u koje Srbi često hrle u pečalbu

Da građani na ovim prostorima dele sličnu sudbinu, makar kada su zarade u pitanju, otkrivaju nam podaci ragionalnih zavoda za statistiku. Zato i ne čudi što su usled nezaposlenosti mnogi rešili da šansu pronađu u inostranstvu.

Tada se pored brojnih kriterijuma mnogi vode pitanjem kolika su prosečna mesečna primanja u evropskim državama?

Prosečna bruto zarada isplaćena u maju 2017. godine u Srbiji iznosila je 67.857 dinara, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa, isplaćena u maju 2017. godine iznosila 49.238 dinara (412,39 evra).

U istom periodu ona se u Hrvatskoj kretala tačno 6.025 kuna (813 evra), a prosečna bruto zarada iznosila 8.104 kune (1.082 evra).

Oni mogu da zavide svojim susedima sa severa, jer na kraju meseca na račun radnika u Sloveniji legne 1.016,36 evra.

Istovremeno, prosečna plata za maj isplaćena u Crnoj Gori iznosila je 510 evra, Bosni i Hercegovini 439,71 evro, Makedoniji 375 evra, Albaniji 427 evra.

Svako bi pomislio da će članice Evropske unije zablistati na ovoj listi, ali istina je sasvim drugačija: u Bugarskoj se u proseku zaradi oko 406 evra, a u Rumuniji 515 evra.

 

Ipak, naš narod najčešće odlazi trbuhom za kruhom u Nemačku, Austriju, Švedsku, koje mogu da se pohvale boljim standardom i socijalnim programom i drugim pogodnostima.

Austrija: 2.009 evra

Nemačka: 2.270 evra

Švedska: 2.465 evra

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top