All for Joomla All for Webmasters
Društvo

EVO KAKO NAS DERU BANKE: OVAKO ZARAĐUJU NA NAMA! Švajcarac plate svega 98,25 dinara, a prodaju za 109,68! A TO NIJE SVE

Najslađi novac banke zarađuju na provizijama i kursnim razlikama. Neretko klijente sami bankari šapatom šalju u obližnje menjačnice upućujući ih da tamo mogu da dobiju znatno povoljniji kurs, pogotovo kada je reč o većim iznosima.

I dok je za evro gotovo ustaljena razlika od četiri do šest dinara između kupovnog i prodajnog kursa u bankama, razlika u slučaju švajcarskog franka ide i preko – deset dinara.

Srednji kurs “švajcarca” u sredu je bio 103,97. U menjačnicama je franak mogao da se kupi već za 104 dinara, iako nam je na samom šalteru rečeno: “Može i za 103”. Donji kurs, u slučaju kada menjaču želite da prodate franak, u sredu je bio 102. Razlika između otkupnog i prodajnog kursa u menjačnicama je tako maksimum – dva dinara. U bankama je situacija pak drastično drugačija, pišu Večernje novosti.

Najviše što banke nude za švajcarski franak je 101,37 dinara, pokazala je kratka anketa na šalterima osam nasumično izabranih banaka u Beogradu. Istovremeno, franak je najjeftinije mogao da se kupi za 106,56 dinara. To je, dakle, u najboljem slučaju razlika od nešto više od pet dinara.

Oni koji nisu imali sreće, mogli su da pronađu i banku koja bi im za “švajcarac” platila svega 98,25 dinara, istovremeno ih prodajući za čak 109,68 dinara. To je čak 11,43 dinara razlike između kupovnog i prodajnog kursa švajcarske valute.

– Ne isplati vam se ovde da kupite franak. Imate pored banke menjačnicu, tamo vam je mnogo povoljnije – savet je koji smo u sredu dobili od samog bankara koji nas je tiho odvratio od namere da kupimo franak za njegovim šalterom.

Banke su skuplje u odnosu na menjačnice i kada je reč o zameni evra. U menjačnicama je razlika između nižeg i višeg kursa u sredu bila najčešće od 40 do 60 para. U bankama je ona i deset puta veća.

Za razliku od menjačnica, kojima je Narodna banka Srbije od ove godine uvela pravilo da kupovni i prodajni kurs za evro od zvaničnog srednjeg kursa smeju da se razlikuju za najviše 1,25 odsto, banke i dalje slobodno mogu da formiraju svoje kursne liste za efektivni strani novac.

Doduše, razlog za uvođenje ovog ograničenja nisu menjačnice u centralnim gradskim zonama, već one po tržnim centrima, aerodromima, benzinskim pumpama i drugim mestima gde u blizini nema druge mogućnosti za menjanje novca, pa su razlike od srednjeg kursa išle i po pet, šest dinara i ka otkupu, i ka prodaji efektive.

Prema podacima Narodne banke Srbije, tokom cele prošle godine ovlašćene banke i filijale NBS ukupno su otkupile od klijenata 3,6 milijardi evra efektivnog stranog novca. Istovremeno su prodale 1,18 milijardi evra efektivnog stranog novca. Najveća mesečna prodaja stranog novca zabeležena je u decembru – 120,6 miliona evra, dok je otkup bio “najjači” u maju mesecu – 384,34 miliona evra.

Dijaspora.news/Kurir.rs/Novosti/D. I. Krasić/Foto: Shutterstock

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top