All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Dobitnica Nobelove nagrade za mir: “Od smrti miliona dijeli nas samo jedan mali izliv bijesa”

Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN – Ajken) danas je u Oslu zvanično uručena Nobelova nagrada za mir, a direkorka ICAN Beatris Fin upozorila je da bi “trenutak panike” mogao da dovede do uništenja gradova i smrti miliona civila zbog upotrebe nuklearnog oružja.

Primajući nagradu na ceremoniji u Oslu, Fin je rekla da je rizik od upotrebe takvog oružja “danas veći nego za vrijeme Hladnog rata”.

Prema njenim riječima, svijet se suočava sa nuklearnom krizom zbog “povrijeđenog ega”.

– Smrt miliona možda je udaljena za samo jedan mali izliv bijesa. Imamo izbor – kraj nuklearnog oružja ili kraj nas – rekla je Fin.

Vodeća aktivistkinja ICAN Secuko Tarlou, koja je zajedno sa Fin primila nagradu, govorila je o svojoj borbi da preživi napad atomskom bombom na Hirošimu i cilju njene organizacije da se postigne međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Foto: Tanjug/AP

Tarlou, koja je imala 13 godina kada je atomska bomba bačena na taj grad, ispričala je kako je posle eksplozije ostala ispod ruševina škole, ali da je uspjela da vidi svjetlost i bezbjedno se izvuče.

– Naša svjetlost danas je sporazum o zabrani (nuklearnog oružja) – rekla je Tarlou.

Sporazum je potpisalo 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, a ratifikovale su ga samo tri zemlje.

Kako bi sporazum postao obavezujući potrebno je da ga ratifikuje 50 zemalja.

Početkom oktobra objavljeno je da je ICAN dobila Nobelovu nagradu za mir za 10-godišnju kampanju da se riješi atomskog oružja.

(Tanjug)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top