All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Dijaspora nesebično ulaže u voćarstvo u Srbiji, i mladi koji rade “preko” investiraju u zavičaj

Bez investicionih ulaganja u podizanje novih i obnavljanje starih zasada, u periodu od 2000. do 2008. je došlo do masovnog propadanja voćarske proizvodnje u Srbiji, pa ni teritorija Despotovca nije bila pošteđena. Štaviše, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u tridesetak naselja ove opštine bilo je manje 4.200 stabala jabuke i čak 45.200 stabala šljive, pišu Novosti.rs.

Vredni domaćini na području idealnom za razvoj voćarstva, međutim, nisu se predavali i – tokom naredne decenije – oseka voćarstva u Gornjoj Resavi ne samo da je zaustavljena, već je ova “grana” poljoprivrede, kao retko gde u Srbiji, i znatno unapređena.

Jer, grupa entuzijasta koje je predvodio Slobodan Stojanović iz Milive, inače povratnik sa privremenog rada u Švajcarskoj, osnovala je udruženje voćara i vinogradara pod nazivom “Plava šljiva”, pa su u kratkom roku okupili 147 novih članova koji su dobili besplatno i zasadili 18.569 sadnica 13 različitih vrsta voća.

Priključila se i lokalna samouprava koja je i posle početnog uspeha nastavila da voćarima isplaćuje udvostručene subvencije. Bio je to pravi potez, s obzirom na to da su statistiku broja vlasnika i količine sadnica na novim plantažama počeči da poboljšavaju i Resavci u dijaspori, koji tamo stečeni kapital sve češće investiraju u voćarstvo na “rodnoj grudi”. I, ne radi se samo o penzionerima-povratnicima, već i mladima koji još rade “preko”, ali investiraju u nove zasade po zavičaju.

“Nisu retke pojedinačne nove plantaže voća od 1.000 do 15.000 sadnica dunja, oraha, šljiva, trešanja i drugog voća, najviše na prostranstvima planinskih sela Lipovica i Lomnica – kaže aktuelni predsednik “Plave šljive” Saša Nešić. “Tokom poslednje dekade, na području Despotovca je, zajedno sa niskorastućim sortama voća kao što su malina, kupina, borovnica… zasađeno stotinak hiljada sadnica, pa smo se po tome svrstali među vodeće u Srbiji.

MONOGRAFIJA

Decenija uspešnog rada “Plave šljive” je zabeležena i u monografiji u koju je autor Gojko M. Zorić “sabrao” profile najboljih voćara u ovom kraju, čak 450 fotografija novih plantaža voća na padinama podbeljaničkog kraja, te priznanja ovdašnjim istaknutim proizvođačima koja su zaslužili na smotrama i sajmovima širom Srbije.

 

 

Dijaspora.news/Novosti.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top