All for Joomla All for Webmasters
Srbija

DEMOGRAFSKA KATASTROFA: Srbija u prvih 10 zemalja sa najvećim padom stanovništva na svetu!

Deset zemalja koje beleže najveći p
ad broja stanovnika u svetu su države istočne Evrope, među kojima je i Srbija, i procenjuje se da će njihova populacija biti smanjena za više od 15 odsto do 2050. godine.

Još više zabrinjava to što većina zemalja odbija razmatranje rešenja za usporavanje “predstojeće demografske katastrofe”, navedeno je na portalu “Kvarc” (Quartz).

Među 10 zemalja u kojima je zabeležen najveći pad broja stanovnika, kako navode UN, su Bugarska, Moldavija, Letonija, Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska i Madjarska, navodi “Kvarc”.

Na toj listi prednjači Bugarska, i očekuje se da će broj stanovnika u toj zemlji biti smanjen sa sedam miliona u 2017. na 5,4 miliona u 2050. godini, odnosno za 23 odsto.

Foto: pixabay.com

Navedeno je i da će se broj stanovnika u Srbiji smanjiti za 15 odsto, u Hrvatskoj za 17 odsto, a Ukrajini 18 odsto do 2050. godine.

Od 1989. godine broj stanovnika u najmanje 11 zemalja smanjen je za više od 10 odsto, uključujući Letoniju (27 odsto), Litvaniju (23 odsto), Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu (po 21 odsto).

Na pad populacije utiču tri faktora smanjenje stope fertiliteta, masovna emigracija i relativno visoka stopa smrtnosti, navedeno je u članku.

( dijaspora.news/Beta)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top