All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS JE SVETI DANILO STOLPNIK: Ako vas prati nesreća, molite se ovom svecu

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom Danilu Stolpniku, koji se po starom kalendaru praznuje 11. decembra.
Ovaj svetac bio je stilit – asketa koji je u ranom hrišćanstvu obitavao na stubu (stolp na staroslovenskom), na kojem je živio i molio se bez obzira na vremenske prilike. Običaj je nastao u Siriji, a stolpnici su se često okivali lancima. Cilj ovog podviga bilo je odvajanje od materijalnog grešnog svijeta.Prvi stilit najvjerovatnije je bio Simeon Stolpnik, koji sa stuba nije sišao čitavih 37 godina. Njegov naslednik upravo je Danilo Stolpnik. Hrišćani inače vjeruju da stolpnici imaju velike isceliteljske i proročanske moći.

Zaštitnik mirnih i blagih

Zbog svog primernog i uzdržanog života, Danilo Stolpnik se smatra zaštitnikom mirnih i blagih ljudi čiju uzdržanost mnogi mješaju sa slabošću pa ih ugnjetavaju. Sveti Danilo Stolpnik takvima može da olakša i najteže muke, a jedino što treba da urade jeste da mu se iskreno pomole.

Život mladog Danila

 Danilo je rođen 409. godine na reci Eufrat, a preminuo 11. decembra 493. godine. Živeo je i molio se na stubu čitavih 30 godina. Rodio se u hrišćanskoj porodici oca Ilije i majke Marte.

U 12. krišom je pobjegao u manastir, ali nisu željeli da ga prime jer je bio premlad. Međutim, Danilo bješe toliko uporan da su morali da popuste. Mladi kaluđer nije krio želju da upozna dvadeset godina starijeg Simeona Stolpnika, što mu se i ostvarilo. Ta posjeta ostavila je veliki utisak na njega, tako snažan da se i sam 460. godine popeo na stub i tako simbolično postao Simeonov nasljednik.

Ubrzo je stekao ugled u narodu i napravljen mu je veći stub. Vjerovalo se u njegove iscjeliteljske i proročanske moći. Vizantijski car Lav izuzetno ga je poštovao jer se i sam uvjerio u njegove natprirodne moći, pa je naredio da mu se napravi krov na stubu na kom samo što jednom nije umro od hladnoće. Danilo je u prvi mah odbijao, ali je potom pristao. Predskazao je uspone, padove i smrt nekolicine ondašnjih velikih vladara.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top