All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS JE ARANĐELOVDAN: Vernici se mole da pobede zlo u sebi

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetom Arhangelu Miailu, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime na hebrejskom znači „onaj koji je poput Boga“. On je još od prvih vekova hrišćanstva predstavljan kao vojskovođa, i na ikoni se predstavlja kao borac – vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci kojim se borio protiv Lucifera, a u levoj ruci zelenu palminu grančicu ili terazije jer po narodnom verovanju, smatra se da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Arh. Mihailo se smatra važnim zaštitnikom pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Aranđelovdan je hrišćanski praznik koji se proslavlja 21. novembra (8. novembra po starom kalendaru) i po broju Srba koji slavi ovu krsnu slavu, ona se nalazi na drugom mestu.

Image result for arhangel mihailo

U prevodu sa grčkog reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo. Svaki ponedeljak posvećen je anđelima. Oni su stvoreni pre čoveka, zaštitnici su ljudske rase i svako po rođenju dobija svog anđela čuvara.

Naime, još od davnina ljudi su praznovali anđele, ali tek nekoliko godina pre Prvog Vaseljenskog sabora na Laodikijskom Saboru svetih otaca, ustanovljeno je poštovanje anđela kao blagočestivo i pravilno poštovanje i praznovanje svetih služitelja Božijih i hranitelja ljudskog roda.Određeno je da to bude u novembru, jer je novembar deveti mesec, posle marta, kada je stvoren svet, zbog devet anđelskih činova koji su najpre stvoreni.

Devet anđelskih činova opisao je učenik Svetog apostola Pavla, Sveti Dionisije Aeropagit u svojoj knjizi „O nebeskoj jerarhiji“ i oni su sledeći: šestokrili serafimi, mnogoočiti heruvimi, bogonosni prestoli, gospodstva, sile, vlasti, načala, arhangeli i angeli.

zito_koljivo-1

U strogoj anđelskoj hijerarhiji, gde vlada savršena jednodušnost u poslušnosti nižih činova višim, za vojvodu je izabran Arhanđel Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele koje je Lucifer namamio i povukao sa sobom u propast. Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji. Svaki narod ima svog anđela hranitelja, zapravo, svaki hrišćanin ima svog anđela hranitelja i čuvara, stoga moramo imati na umu da, šta god činimo ili mislimo, javno ili tajno, to činimo u prisustvu svog anđela.

Prema Svetom pismu : „Na dan Strašnog Suda sabraće se ogromno mnoštvo angela nebesnih oko prestola Hristova i objaviće se dela, reči i misli svakog od nas, a tada neka nas Bog pomiluje i neka nas spase molitvama Svojim, sveti Arhistratig Mihail i bestelesne nebesne sile.“

Narodna verovanja

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne sprema se žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer se žito priprema za duše predaka, a ne za dušu sveca, koji je pred Bogom živ. Više o narodnim običajima na Aranđelovdan pročitajte OVDE

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top