All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“DAJTE PARE BOLESNOJ DECI, A NE PEVALJKAMA” Građani širom Srbije i Crne Gore odriču se slavlja u ime humanog cilja

Srbija se ujedinila u jedinstvenoj akciji kojom traži od lokalnih vlasti širom zemlje da odustanu od pompeznih dočeka Nove godine i novac koje bi dale tzv. estradnim zvezdama usmere na lečenje bolesne dece.

Isto su zatražili i građani Podgorice i drugih gradova u  Crnoj Gori.

Stopama Požežana, koji su se prvi odrekli dočeka Nove godine na trgu zarad 300.000 dinara, koje su ustupili za popravku skenera u užičkoj bolnici, krenuli su građani u još desetak gradova, među kojima su Subotičani, Čačani… S ciljem da pomognu najmlađima sa teškim oboljenjima, da budu Deda Mraz i nekome podare život i omoguće kvalitetno lečenje i oporavak, proširili su čitavom Srbijom epidemiju peticija “Budimo humani – Nova godina za novi život”.

 “To su naši sugrađani koji su oboleli od različitih teških bolesti i prinuđeni da, zbog nedostatka novca, čekaju da bi dobili odgovarajuću medicinsku terapiju ili da budu operisani neretko u inostranstvu“, piše u peticiji koju je dosad potpisalo više hiljada građana.

Subotičani masovno potpisuju peticiju da se nastup pevačice Goce Tržan na gradskom trgu otkaže, a da se novac uplati na račune za lečenje obolele dece. Među tom decom je i devojčica Iva (7), koja boluje od leukemije i neophodno joj je 90.000 evra za transplantaciju koštane srži u Italiji. Njen otac Dragan Zvekić dirnut je podrškom građana.

Iva Zvekić

Foto: Privatna arhivaIva Zvekić

– Doček Nove godine može biti organizovan i skromnije, a ostatak novca može da se nameni onima koji boluju od teških bolesti. To bi bilo najbolje da ne bi i drugi prolazili kroz ono kroz šta mi prolazimo, a to je velika neizvesnost i sve ostalo što prati borbu za život – kaže Ivin otac.

Njegovi sugrađani Jelena i Stevan Čović, roditelji usvojenog dečaka, velikog borca sa Batenovom bolešću, takođe su podržali peticiju, dok Silvija Skenderović, majka Martina Poše (14) koji je rođen sa hidrocefalusom i vodi bitku za život od rođenja, kaže da bi je najviše obradovalo da Subotica i drugi gradovi prihvate inicijativu.

Martin Poša

Foto: Privatna arhivaMartin Poša

– Naša deca i mi imamo samo jednu želju – da ozdrave – poručuje Silvija Skenderović.

Grupa građana iz Čačka pokrenula je juče peticiju kojom se od gradskih vlasti traži da otkažu koncert Lepe Brene, koji košta 2,5 miliona dinara, i da novac izdvojen za taj nastup preusmere za siromašnu i bolesnu decu.

“Darujmo novac bolesnoj i siromašnoj deci! Pokažimo na ovaj način da brinemo za njih, da ih nismo zaboravili! Ili možda jesmo?!”, navodi se u obrazloženju Čačana.

Njihovim stopama krenuli su i žitelji drugih gradova širom Srbije. Podrška peticijama stiže sa svih strana, praćena emotivnim porukama, poput ove: Nekom su lek i novac preko potrebni, mnogo više nego nama skupo plaćena pevačica”.

U sličnom tonu su i ostali komentari, a posebno su se za peticiju založili žitelji manjih mesta po Srbiji, koji smatraju da im ne trebaju skupocene proslave.

PORTAL NOIZZ.RS AKTIVNO U KAMPANJI

Portal noizz.rs aktivno se uključio u kampanju koja je pokrenuta potpisivanjem humanitarnih peticija. Glavni urednik portala Boris Trivan kaže da bi bilo potpuno u redu da lokalne samouprave i država bar deo novca preusmere za lečenje bolesne dece.

– Ne znamo ko je pokrenuo akciju, ali nakon što smo objavili tekst o tome peticija je počela da se širi – kaže Trivan.

 Dijaspora.news blic.rs
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top