All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DA LI SMO “SMETLIŠTE” EVROPE Kupujemo istrošene automobile koji tamo ne bi prošli TEHNIČKI PREGLED

Samo u ovoj godini Srbi su uvezli 80.000 polovnih automobila, od kojih većina ne bi mogla da se vozi u zemljama Evropske unije.

Navedena vozila su proizvedena uglavnom između 2000. i 2006. godine, a procenjuje se da su u proseku prešla više od 200.000 kilometara.

– Prodavci novih vozila trpe nelojalnu konkurenciju, jer je propisima omogućeno da se uvoze polovnjaci sa “evro 3″ motorima, dok je ekološki standard za nove automobile “evro 6″. Pri tome, mi plaćamo i eko-taksu od 12.000 dinara po toni za razliku od uvoznika polovnih automobila – rekao je za Večernje novosti dr Milan Vukasović iz Srpske asocijacije uvoznika automobila.

Ono što je najproblematičnije jeste stanje tih polovnih vozila. Iako je država, koja godišnje inkasira na osnovu taksi i poreza od uvoza polovnih vozila oko osam miliona evra, znatno pooštrila kontrolu uvoza ipak, nesavesni uvoznici se dovijaju na razne načine ne bi li ostvarili veći profit.

Tako se prodaju vozila bez katalizatora, koja vazduh koji udišemo čine izuzetno opasnim. Ta vozila su najveći zagađivači i ona na Zapadu ne mogu da prođu tehnički pregled.

(Dijaspora.news/Večernje novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top