All for Joomla All for Webmasters
Srbija

DA LI JE OVAJ MOTOR LJUBIČAST, BRAON ILI ŽUT? Nadležni nisu mogli da daju taj odgovor i zato je njegov vlasnik prošao PAKAO NA TEHNIČKOM

Da mukama vozača nema kraja od kad se bore sa novim pravilnikom, potvrdio je slučaj čitaoca “Blica”, koji nas je obavestio da ne može da registruje motor, jer niko ne može da utvrdi koje je njegovo vozilo – boje.

– Pre neki dan sam otišao da produžim registraciju motora, odnosno da uradim tehnički pregled. Sve je bilo u redu osim jedne, do tada, ne toliko bitne stvari, ali sada i te kako važne: BOJE – počinje priču Veselin Vesović za “Blic”.

Motor je, kako kaže, kupio 2008. godine u prodavnici u Beogradu. Prilikom prve registracije, u MUP-u su se dvoumili koju boju da naznače u dozvoli pošto tu nijansu nisu imali u paleti boja.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
“Problematični” motor

– Posle dugog većanja, napisali su “žuta, svetla, metalizirana”, međutim po podacima proizvođaca, u pitanju je neka vrsta “platinum, metalik”, koja “vuče” na svetlo braon – priča zbunjeni Veselin.

Deo računa na kome je navedeno pri kupovini da je boja FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Deo računa na kome je navedeno pri kupovini da je boja “platinum”

On je taj motor vozio deset godina bez ikakvih problema, do ovog slučaja.

– Po novom propisu, kontrolori na tehničkom pregledu nisu smeli da upišu istu boju, jer po njima to ne liči na žutu (što i jeste tačno), nego na neku nijansu ljubičaste (što baš i nije).

Kako priča dalje Vesović, ubeđivali su ga da mora u dozvolu da upiše novu boju po njihovom odabiru i pritom da plati 1.400 dinara za obrazac promene dokumenta, i da u protivnom motor neće moći da prođe tehnički.

– Naravno, počeo sam da se raspravljam sa njima, jer ja nisam farbao motor, i govorio sam da to nije ni žuta, a pogotovo ne ljubičasta, kao što oni smatraju. No, bez uspeha.

Upitao ih je i šta će se desiti ako sledeće godine ode u neki drugi servis, a njima tamo boja zaliči na neku treću nijansu, naredne godine na četvrtu, i slično.

– Da li ja moram svake godine da plaćam po 1.400 dinara za promenu dozvole, i to ako ostane isti iznos? Naravno, samo su slegli ramenima i mahali paletom desetak osnovnih boja, koju su dobili od MUP-a. Ništa konkretnije o ovome nisu mogli da mi objasne ni u policijskoj stanici, jer kako kažu, ni u zakonu nije precizno definisano – priča razočarani motociklista.

Na kraju, uz mnogo natezanja, vozilo je uspeo da registruje po starim podacima, ali ostaje neizvesnost kakva neprijatnost ga čeka sledeće godine, i koliko je još ovakvih začkoljica u pravilniku, koje sprečavaju vozače da registruju vozila bez nepotrebnih prepreka.

Koja je ovo boja?FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Koja je ovo boja?

– Zaista mi nije ideja da krivim niti momke iz servisa niti policajce, samo želim da se regulišu ovakve situacije da mi ne bi tražili pare svake godine za nešto na šta nisam uticao i nisam kriv. U servisima su zaplašeni novim zakonom i drže ga se do slova, zato su insistirali da upišu boju koju su procenili da su videli. Siguran sam da ima još ljudi koji su dolazili u ovako neprijatne situacije kao ja. Po meni, jedino rešenje problema boja na vozilima jeste da se sa fabričke pločice upisuje broj šasije u kome stoji i oznaka fabričke boje, koja može da se proveri kod proizvđača – zaključio je Vesović.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top