All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE: Slepi dečak je progledao, mole joj se i muslimani

Građani iz cele Makedonije već četvrti dan masovno pristižu u Strumicu, gradić na jugu zemlje, a sve njih put vodi direktno u hram Sveti Petnaest tiveriopolskih sveštenomučenika. Vernici tu ne dolaze slučajno, već da bi se poklonili pred petom kopijom originalne ikone presvete Bogorodice brzoposlušnice, koja je u nedelju doneta u Strumicu iz manastira Dohiari na Svetoj Gori.

Svi oni veruju da će im ona ispuniti njihove molbe i želje, a kako kaže predanje, presveta Bogorodica brzoposlušnica, brzo ih i ispunjava.

O čudotvornim moćima ikone, koja se u Grčkoj naziva Gorgoepikos, ili u prevodu Bogorodica koja brzo uslišava i rešava probleme vernika koji joj se pomole, vernici su saznali sredinom decembra prošle godine, kada je jedan 18-godišnji nemi mladić iz Strumice, u manastiru Dohiari na Svetoj Gori pred ikonom presvete Bogorodice, navodno, izgovorio prve reči.

– Kada je mladić stigao u manastir i našao se pred ikonom Bogorodice, iako nikada u životu, osim neartikulisanih krikova, nije progovarao ni reči, odjednom je na njegovom maternjem makedonskom jeziku uzviknuo: “Majko Bogorodice, daj mi zdravlje” – svedoči jedan monah, koji je tada bio prisutan u manastiru Dohiari na Svetoj Gori gde se desilo čudo.

Kada su vernici to čuli, svi su zanemeli u čudu. Molitva je nastavljena, a čim je završila, mladić iz Strumice se obratio prisutnima, koji su se molili zajedno sa njim, govoreći: “Hvala vam, sada se osećam veoma dobro”.

Peta kopija originala te čudotvorne ikone od nedelje se nalazi u crkvi Sveti Petnaest tiveriopolskih sveštenomučenika u Strumici, a vernici od tada masovno hrle u hram verujući da će im Bogorodica ispuniti sve njihove molbe i želje.

Otac Dimitar kaže da im se ljudi, koji su već bili u crkvi javljaju sa svih strana da se zahvale jer su im molbe već ispunjene, a želje uslišene.

– Hristos u svom evanđelju kaže: “Kucni i otvoriće vam se, tražite i dobićete”. Ne samo pravoslavci, već i ljudi iz drugih konfesija dolaze u hram i traže pomoć od naše Bogorodice brzoposlušnice – govori otac Dimitar.

Narod zaista veruje da je ikona čudotvorna, pa na pokajanje i za molbe pred ikonu u crkvu Sveti Petnaest tiveriopolskih sveštenomučenika u Stumici dolaze i vernici muslimanske veroispovesti.

Otac Dimitar kaže da su vrata hrama uvek bila i biće širom otvorena za svakog dobronamernika i ljude sa mukom.

Ikona, koja će za navek ostatiti u Strumici je autentična peta kopija originala koji se nalazi u manastiru Dohiar na Svetoj Gori. Ona je visoka metar i 80, a široka metar i 30 santimetara.

U Stumicu je doneta u nedelju, a litiju su održali mitropolit strumički Naum i debarsko-kičevski Timotej.

Pogledajte video:

(Dijaspora.news/Telegraf/D.J.)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top