All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

CRNOGORSKI PROIZVODI NA NATO TRPEZI: Pršuta, loza i pištolji među proizvodima sa NATO kodom

Sticanjem članstva u NATO i dodelom NATO koda crnogorski privrednici imaju mogućnost da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište zemalja članice te vojne organizacije, ali i da budu potencijalni dobavljači NATO komandi i agencija koje raspisuju razne tendere za nabavku različite opreme, softvera, usluga, hrane, pića…

U Crnoj Gori, kodifikovano je ukupno 97 originalnih crnogorskih proizvoda. U poslednje vreme posebno je izražen i interes NVO sektora, jer im je kod neophodan administrativni uslov za apliciranje za projekte kod SAD i drugih NATO zemalja.

“Nacionalni kodifikacioni biro (NCB) Crne Gore je do sada kodifikovao proizvode namenske industrije i široke potrošnje. Neki od kodifikovanih proizvoda namenske industrije su pištolj, puška, ručna granata, eksploziv, piropatrone… Kodifikovani proizvodi široke potrošnje su razne vrste vina, razne vrste sveže izvorske i mineralne vode, lozova rakija, medovina, pršuta, mesne prerađevine, trajno konzervisana hrana…” rekao je Predrag Bošković.

NCB Crne Gore kodifikuje originalne crnogorske proizvode, novonabavljena tehnička sredstva i opremu Vojske Crne Gore i dodeljuje kompanijske (entitetske) kodove privrednim i drugim subjektima u Crnoj Gori.

“Nakon pištolja ‘tara’, prvog kodifikovanog proizvoda u Crnoj Gori, kodifikovano je ukupno 97 originalnih crnogorskih proizvoda, prema zahtevima crnogorskih firmi. Uz to, kodifikovana su novonabavljena tehnička sredstva i oprema Vojske CG prema dodeljenim prioritetima. U toku su pripreme i ugovaranja za kodifikaciju predviđenih komponenti za nove helikoptere. Na zahtev privrednih i drugih subjekata, dodeljena su ukupno 144 koda”, objasnili su u ministarstvu i dodali:

“Predstavnici namenske industrije su jasno kazali da im kodifikacija otvara tržište naoružanja i vojne opreme širom sveta. Vlada je već preduzela korake da nakon prijema u NATO, nastavi sa stvaranjem potrebne infrastrukture za korišćenje benefita koji proizilaze iz članstva. Odlukom Vlade formirano je Koordinaciono telo za pružanje podrške privrednim društvima u ostvarenju ekonomskih benefita članstva u NATO-u i saradnje sa pojedinačnim NATO članicama. Tim telom rukovodiće Ministarstvo ekonomije” kazali su u ministarstvu odbrane.

dijaspora.news/Vijesti.me

Foto: Profiemdia

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top