All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crnogorski kriminalci na Fejsbuku i oglasima prodaju oružje, a čak najavljuju i najsurovije likvidacije!

Nelegalno oružje u Crnoj Gori nerijetko se može naći u internet oglasima, ali i na različitim stranicama na društvenoj mreži Fejsbuk, gdje se često nalaze i najave za najsurovije likvidacije. Zabrinjava činjenica da na jedan komad legalnog oružja na Balkanu idu tri ilegalna, piše “Dan”.

Tako se nedavno na jednoj od stranica u Crnoj Gori pojavio i oglas o prodaji heklera. Uz oglas je postavljeno i nekoliko fotografija ovog oružja sklopljenog i rasklopljenog.
Kako list navodi, prodavac je oglas objavio pod imenom i prezimenom, a za informacije i pregovaranje oko prodaje zainteresovane je pozvao da mu se obrate privatnom porukom.

Na Fejsbuk stranicama, ali i u internet oglasima moguće je naći različite puške koje koštaju od nekoliko desetina do više stotina evra, ali i pištolje čija cijena se kreće od 200 evra.

Foto: Tanjug / AP

Kriminolog Velimir Rakočević objasnio je da je podatak o dostupnosti oružja na internetu zabrinjavajući, posebno zbog činjenice da su maltene sva ubistva počinjena upravo iz nelegalno nabavljenog i nošenog oružja.

 Internet prodaja je zavladala do te mjere da se na taj način prodaju droga i oružje. Prodaja oružja preko interneta sve više uzima maha i prodaje se kao obična roba, a ne sredstvo kojim mogu biti ugroženi životi – objasnio je Rakočević.

On je naveo je da je moguće ući u trag prodavcima nezakonitog oružja ukoliko je oglas objavljen sa naloga iz Crne Gore, međutim najčešće prodavci koriste naloge iz inostranstva da ne bi bili otkriveni, a veoma često koriste i lažne naloge kako bi se zavarali trag.

Zvanični podaci iz prošle godine ukazali su da je u Crnoj Gori veliki broj osoba koje imaju dozvolu za nošenje oružja, a zabrinjava i količina nedozvoljenog naoružanja.

Foto: Profimedia

Dozvolu za nošenje oružja, prema podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ima čak 64.687 građana.

Ovi podaci jasno ukazuju na to da oružje ima svaki deseti građanin. Kod građana Crne Gore registrovano je 92.240 komada oružja, od čega je najviše pištolja. To znači da jedna osoba ima dozvolu za posjedovanje dva, tri, pa čak i više komada oružja.

Najavljuju i zločine

Osim sprečavanja prodaje nelegalnog oružja, kontrolom Fejsbuk naloga moglo bi se spriječiti i više krivičnih djela. Nerijetko, nakon likvidacije na Fejsbuku je moguće među fotografijama osumnjičenih za ubistvo pronaći i slike sa oružjem.

Takođe, ubice nerijetko danima, pa i mjesecima prije ubistava indirektno, a pojedini i jasno ukazuju da planiraju da počine teško krivično djelo. Međugim, ovakve objave nadležni uoče kasno, tek nakon izvršenja krivičnog djela.

dijaspora.news/izvor

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top