All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crnogorske majke traže povlačenje zakona

Majke sa troje i više dece čekaju rezultate pregovora sa crnogorskim vlastima posle čega će dalje delovati. Zbog nadoknada 5.000 žena prekinulo je radni odnos

MAJKE sa troje ili više dece, koje zahtevaju povlačenje Zakona o smanjenju doživotnih naknada, čekaju rezultate pregovora ministra finansija i rada i socijalnog staranja, Darka Radulovića i Kemala Purišića, na osnovu čega će odlučiti o daljim koracima.

 Predsednica Koordinacionog odbora majki, Željka Savković, očekuje da će nadležni shvatiti da su pogrešili i da će povući sporni zakon o smanjenju naknada.

– I dalje čekamo, nadamo se da će nadležni priznati svoju grešku i povući zakon o umanjenju naknada – kazala je Savkovićeva za “Novosti”.

Kako je podsetila, majke zahtevaju da visina naknade bude 70 odsto od prosečne zarade iz prethodne godine i da one budu doživotne, kao što je bilo i zakonom predviđeno. Vlada je ranije donela Zakon o smanjenju naknada majkama sa troje i više dece za 25 odsto, i to sa 336 na 264 evra, odnosno sa 192 na 144 evra.

– Od tog zahteva nećemo odustati. Mi ne postavljamo ultimatume, niti bilo koga ucenjujemo. Tražimo nešto što nam je zakonom bilo zagarantovano, zbog čega smo i protestovale. Nismo mi tražile taj zakon, niti smo ga glasale, skupština je izglasala i to što nam je ponuđeno smo i uzele – istakla je Savković.

Kako kaže, majke su pružile šansu Vladi, iako su mogle da nastave sa protestima kao vidom borbe za sopstvena prava.

Skoro 5.000 majki prekinulo je radni odnos kako bi uzele naknadu, koja im je omogućavala da prehrane svoju porodicu i žive barem malo dostojanstvenije.

PRAVNA PODRŠKA

Mnoge opozicione partije, nevladine organizacije, kao i sindikalna udruženja ponudila su majkama besplatnu pravnu pomoć. Podgorički odbor “Demosa” formirao je advokatski tim kako bi majkama pružili besplatnu pravnu pomoć radi osporavanja rešenja kojim se nezakonito smanjuju naknade za majke sa troje i više dece.

(Dijaspora.news/novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top