All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Crnogorke na ponos rodu svome

Na predstojećoj manifestaciji “Dani dijaspore – iseljenika” Crne Gore, čije se održavanje najavljuje za 29.juli 2019. u Baru, najzaslužnijim pojedincima i organizacijama iz crnogorskog evropskog i prekomorskog rasejanja biće uručena državna priznanja u više oblasti.

Reč je o nagradama za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, za doprinos u oblasti nauke, za dobročinstvo, za promociju Crne Gore i doprinos u diplomatiji, te nagrada za doprinos u sportu, zatim za unapređenje privredne saradnje sa Crnom Gorom, kao i nagrada u oblasti kulture.

Među potencijalnim dobitnicima je trideset dvoje istaknutih pojedinaca crnogorskog porekla, kao i deset crnogorskih iseljeničkih organizacija.

Na listi kandidata su i : prof. dr Nadežda Basara iz Nemačke, dr Marta Musini (Italija), te počasna konzulka Crne Gore Enisa Jarović iz Belgije, humanitarac Zade Đurović di Maio (Franscuska) i slikarka Olivera Zorić Papatoma sa Kipra.

Po višedecenijskom pregalaštvu i kosmopolitskom duhu posebno se ističu prof dr Nadežda Basara i gospođa Zade Đurović di Mario.

Rođena Beograđanka crnogorskih korena, prof.dr Nadežda Basara ubraja se među vodeće stručnjake u oblasti transplantacije matičnih ćelija u Nemačkoj, ali i Evropi. Živi na severu Nemačke, u Flenzburgu gde je na čelu odseka interne medicine u bolnici Sankt Franziskus, a i rukovodilac je projekta Onkološki centar NORD.

 

Dr Nadežda Basara Foto: printscreen/youtube

U Nemačku je otišla 1997. godine sa pozicije načelnice funkcionalne dijagnostike Instituta za hematologiju u Kliničkom centru Srbije. Njan prvi posao bio kod profesora Fausera, koga je upoznala dok je u kratkom periodu boravila i radila u Кanadi.

Titula profesora medicine dodeljena joj je na Univerzitetu u Lajpcigu 2007. godine, gde je pet godina bila na čelu transplatacionog centra Univerzitetske klinike i postigla izuzetne rezultate u lečenju leukemije. Do sada je u radu s pacijentima transplantirala više od 1.700 bolesnika obolelih od leukemije. Objavila je 180 naučnih radova i njene radove su više od 3.500 puta citirali drugi naučnici.

Veliki filantrop i humanitarac iz Francuske Zade Đurović – Di Maio, poznata je već više od 25 godina kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj. Osnivač je i predsednica Humanitarne organizacije “Danube” – “Dunav”.

Svojim nesebičnim zalaganjem do sada je obezbedila više od 150 šlepera humanitarne pomoći Crnoj Gori, Srbiji i BiH. Kao istaknuti humanista omogućila je da mnogi ljudi sa ovih prostora potraže i dobiju izlečenje u raznim klinikama u Francuskoj, a njene donacije u lekovima spasile su mnoge živote.

Zade Đurović Di Mario je bila i član tima bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka prilikom njegove prve posete Balkanu 2001.godine, posle ratnih dešavanja.

 

 

Dobitnik je ordena zasluga za narod 2003, nagrade „24. novembar“- najvećeg opštinskog priznanja grada Bara, kao i specijalnog priznanja “ISKRA” za filantropiju na Cetinju.

 

 

Dijaspora.news/Nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top