All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

CRNOGORCI U AUSTRALIJI Ugledni profesor promoviše Crnu Goru

U Sidneju je nedavno održana promocija knjige “What is Journalism?” – The Art and Politics of a Rupture profesora Chris Nash-a, koga je crnogorska zajednica u Astraliji predložila za počasnog konzula Crne Gore u ovoj državi. 


Profesor Nash predaje žurnalizam na prestižnom Monash Univerzitetu u Melburnu, koji je 61. na listi svjetski rangiranih Univerziteta!


Počeo je da predaje žurnalizam sa 27 godina nakon što je dobio Walkley priznanje 1978. godine kao najbolji novinar koji je svojim angažovanjem doveo do ostavke člana Liberalne partije i državnog blagajnika Paul Lynch-a zbog korupcije.


Deset godina je bio direktor Australijskog centra za nezavisnu žurnalistiku (ACIJ) pri Univerzitetu za tehnologiju u Sidneju. Veliki dio svog radnog vijeka proveo je radeći na radiju i televiziji Australian Broadcasting Corporation.

Na Monash Univerzitetu u Melburnu počeo je sa radom 2008. godine gdje je dobio priliku da kreira sasvim novi pristup žurnalistici kao grani nauke ispitujući povezanost profesionalizma, intelektualne i kreativne aktivnosti u žurnalizmu i njihovu relaciju u socijalnim i političkim procesima.


I ova knjiga je plod istraživanja gdje se prepliću umjetnost, žurnalizam, prostor, vrijeme, sila – povezani na jedan sasvim novi i originalni način.


-Promocija knjige je izazvala veliku pažnju intelektualnih krugova širom Australije, a nama je bila čast što smo, kao dio Crnogorske zajednice, imali privilegiju da budemo gosti gospodina Nash-a.  Profesor Chris Nash nominovan je od strane naše zajednice za počasnog konzula Crne Gore u Australiji sa nadom da će i odgovorni u crnogorskom MIP-u na pravi način cijeniti pristanak uvaženog profesora da dio svog radnog vremena posveti promociji Crne Gore na ovom kontinentu, jačanju veza izmedju naše dvije države – kazao je MIhailo Mandić, predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije.

 Mandić je dodao da je od nesagledivog značaja doprinos kojeg je profesor Nesh spreman da pruži u saradnji razvoja crnogorske žurnalistike, razmjeni studenata, a i obnavljanju onih privrednih aktivnosti koje su prekinute nestankom bivše Jugoslavije.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top