All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNOGORCE JE POREDIO SA MALOUMNIM ŽIVOTINJAMA, PA POPIO KRIVIČNU: Mitropolit Amfiohije će odgovarati zbog svojih reči!

Crnogorski pokret (CP) podneo je krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija zbog, kako navode, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, prenose podgorički mediji

U CP tvrde da je Rista Radović, u monaštvu Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskome manastiru, 17, 19. i 21. septembra počinio krivično delo.

“Radović je počinio krivično delo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje iz člana 370 KZ CG, jer je povezujući Crnogorce sa domaćim životinjama (volovi) koje su sinonim za malolumnost i mentalnu zaostalost, namerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskoga imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući celu jednu naciju u zemlji i van”, saopštio je CP.

Istovremeno je, tvrdi CP, Crnogorce katoličke i islamske veroispovesti, kao i ateiste, izložio uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nisu kršteni niti miropomazani, “odnosno kao katolici i pravoslavci nisu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji”, preneo je RTCG.

CP tvrdi i da je svojom izjavom u vezi sa vraćanjem krsta na podgoričkoj Sat kuli uvredio muslimane i tursku državu, “s namerom da poseje seme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca”, te da je počinio još jedno krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje iz clana 370 KZ CG.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je nedavno da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori, preneo je CDM.

“Kakvi su to Crnogorci. I zato što imaju slavne pretke. A slavni preci – svi do jednoga bili kršteni i miropomazani, kao što je danas krštena i miropomazana naša Marija. Svi su dolazili ovde da celivaju kivot Svetoga Petra Cetinjskoga, da od njega uzmu blagoslov. A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci”, porucio je on.

(Dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top