All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crnogorac opustošio Sajam dijamanata u Vićenci

Tri člana poznate kriminalne grupe “Pink Panter”, među kojima je i crnogorski državljanin Kristijan Đukić (26), uhapšeni su proteklog vikenda u italijanskom gradu Vićenci, zbog sumnje da su planirali pljačku luksuznog nakita i dijamanata tokom Međunarodnog sajma nakita koji se ovih dana održava u tom gradu, pišu Vikend novine.

Kako prenosi italijanski portal “Ilgazzetino.it”, osim Đukića uhapšeni su i slovenački državljanin Vladimir Pfeifer (38) i državljanin BiH (46) za kojim je inače bila raspisana potjernica zbog sumnje da je organizator velike pljačke nakita teške 1,3 miliona eura, izvedene na istom sajmu prošle godine. Nakit nikada nije pronađen.

Matić je u januaru 2016. godine tokom inaguracije ove manifestacije razbio staklene vitrine i sa dvojicom saučesnika uspio da za svega nekoliko sekundi pokupi plijen vrijedan 1,3 milona eura. Dvojica njegovih saradnika su ubrzo uhapšena, dok je on uspio da pobjegne i da se krije sve ovo vrijeme.

“Očigledno siguran u sebe da će i ovaj put uspjeti da pobjegne sa plijenom, Matić se pojavio prvog dana sajma nakita u savršeno skrojenom odjelu, sa validnom akreditacijom kao oficir za obezbjeđenje sajma, izvađenom zahvaljujući pasošu koji je bio autentičan. Međutim, ovaj put policija ga je na vrijeme uočila zahvaljujući potjernici koja je za njim bila raspisana i uhapsila ga na licu mjesta. Nekoliko minuta kasnije slobode su lišeni i njegovi kompanjoni Pfeifer i Đukić  kod kojeg su pronađene i dvije lažne lične karte, jedna slovenačka i jedna austrijska. Oni su uhapšeni takođe u hali sajma gdje su u elegantnim odjelima šetali među posjetiocima i čekali momenat kad da krenu u akciju”, navodi italijanski portal. Kod uhapšenih su pronađeni i specijalni ključevi koji otvaraju barem tri staklene vitrine sa dijamantima i nakitom u izlogu vrijednim najmanje 300.000 eura.

“Pljačkaši su imali odlično razrađen plan. Taksijem su stigli ispred paviljona u kojem se održava jedan od najvećih sajmova nakita u svijetu. Automobil marke Opel ostavili su nekoliko ulica dalje sa ključevima u bravi. Pasoši i karte za bjekstvo bili su u njihovom iznamljenom stanu, u kojem su nađeni i originalni pasoši Slovenca i Crnogorca, kao i jakna koju je nosio Martić tokom pljačke 2016. godine. Takođe su pronađeni modifikovani ključevi za otvaranje ovih specijalnih vitrina, kao i specijalni pajseri, kompjuter, mobilni”, navodi portal.

Samo zahvaljući prevenciji i inteligenciji policije, ovaj plan trojice pljačkaša nije realizovan.

Saradnjom sa Interpolom i policijom iz drugih zemalja italijanski istražni organi uspjeli su da uđu u trag Martiću i njegovoj grupi za koju se osnovano sumnja da pripadaju balkanskom ogranku “Pink Panter” koji su odgovorni za veliki broj pljački nakita. Inače, pljačkaši nakita kojima su se bavile evropske policije u okviru Interpolovog projekta “Pink Panter”, sada su pod nadzorom Europola, koja se bavi akcijom pod kodnim imenom “Diamond”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top