All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA Preminula djevojčica kojoj su roditelji liječili vaške ETIOLOM

Petogodišnja djevojčica E. M. iz rožajskog sela Besnik, kojoj su roditelji pokušali da istrijebe vaške tako što su joj u kosu utrljali etiol (tečnost koja se koristi u poljoprivredi za uništavanje insekata na biljkama), umrla je sinoć u Dječijoj bolnici u Podgorici.

 Pobjedi je u Kliničkom centru rečeno da su ljekari pokušali na sve načine da je spasu, te da je juče tokom dana dva puta reanimirana. Pomoć su tražili i od kolega sa beogradske Vojnomedicinske akademije i Instituta za majku i dete.

Djevojčica je prije nekoliko dana hitno primljena u Institut za bolesti djece Kliničkog centra zbog trovanja pesticidima.

Pokrenuta istraga

Naložena je obdukcija, a Klinički centar je, kako nezvanično saznaje Pobjeda, o ovom slučaju obavijestio Tužilaštvo, koje je pokrenulo istragu. Iz najveće zdravstvene ustanove juče se nijesu zvanično oglašavali zbog, kako su iz PR službe kazali, delikatne situacije.

Saopštenje su najavili za danas. Sa druge strane, u rožajskom Domu zdravlja kažu da ovo nije prvi slučaj da djeca budu otrovana na ovakav način, te da su roditelji, uprkos savremenim dostignućima komunikacije, i dalje nedovoljno informisani kada je u pitanju liječenje vašljivosti.

– Nažalost, one greške koje nijesu pravile ni naše babe i to u daleko skromnijim životnim uslovima, danas prave majke i pored toga što su svima dostupna moderna sredstva komunikacije i medicinske ustanove – kazao je za Pobjedu direktor Doma zdravlja u Rožajama Hajran Kalač.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko mjeseci imali su sličan slučaj kod porodice iz sela Bać, koji su, takođe, vašljivost tretirali pesticidima koji se, osim za uništavanje insekata kod biljaka, koriste i protiv vaši kada napadnu stoku.

– I tada je bilo ugroženo nekoliko dječjih života. Na sreću, sve je prošlo bez ozbiljnijih posljedica – rekao je dr Kalač, naglasivši da je takvih primjera bilo i u ostalim crnogorskim opštinama, posebno na sjeveru.

Djeca isuviše vrijedna

Komentarišći slučaj trovanja petogodišnje djevojčice, direktor podgoričkog Doma zdravlja i pedijatar dr Nebojša Kavarić poručio je juče roditeljima da su „djeca isuviše vrijedna da bi se igrali sa njihovim zdravljem i životima“.

On je naglasio da upotreba raznih hemijskih sredstava koja nemaju veze sa medicinskom strukom može biti izuzetno opasna.

– Vašljivost može da se liječi samo po preporuci doktora, kao i preparatima koji se svrstavaju u grupu ljekova koji se kupuju u apoteci i koji se mogu davati samo po uputstvu ljekara i farmaceuta – poručio je dr Kavarić.

Svaki pedijatar u svojoj karijeri, kako kaže, imao je slučajeve kada su roditelji iz najbolje namjere primjenjivali neadekvatne ljekove i sredstva koja nemaju nikakve veze ni sa medicinom ni sa medicinskim sredstvima.

– Ovakvi pokušaji mogu bitno ugroziti zdravlje djeteta i dovesti do teških posljedica, a ukoliko su u pitanju toksičnije stvari može doći do veoma opasnog ishoda. Apelujemo na roditelje, djeca su isuviše vrijedna da bismo se igrali sa njihovim zdravljem i da bismo njihovo zdravlje prepuštali u ruke laika, pa makar oni bili i njihovi roditelji – poručio je on za Pobjedu.

Dr Kavarić smatra da treba osuditi i protestovati protiv svakog shvatanja roditeljskog prava koje vodi ugrožavanju zdravlja djeteta.

– Treba stati tome na put. Ovo treba sankcionisati najoštrije – ogorčen je Kavarić.

Nema evidencije o vašljivosti

Prema podacima koje je saopštila direktorka Instituta za bolesti djece Sonja Milašinović, slučaj ove petogodišnjakinje je čak 11. u ovoj godini da su roditelji na ovakav ili sličan način pokušali da istrijebe vaške kod djece.

Javnost o tome nije obavještavana, a u Institutu za javno zdravlje Pobjedi je juče rečeno da oni ne vode evidenciju o tome koliko je osoba oboljelo od vašljivosti, jer ona, kako su istakli, shodno zakonskoj regulativi, ne pripada grupi oboljenja koja se obavezno prijavljuju.

Iz ove zdravstvene ustanove naveli su da je vašljivost rasprostranjena širom svijeta, te da su epidemije vašljivosti glave česte kod djece u školama i institucijama.

Insekticid

Insekticid – tečni etiol koji služi za uništavanje insekata po biljkama kupuje se u poljoprivrednim apotekama. Na sajtovima koji se bave biljem piše da se kod prskanja voća 15 do 25 mililitara ove tečnosti razblažuje sa deset litara vode.

Etiol se, osim za prskanje voća i biljaka, ne tako rijetko, upotrebljava i za uništavanje vaši kod stoke.

 Opšte trovanje nastaje uglavnom tako što hemikalija preko kože dospije u krvotok. Prvi simptomi trovanja ovim pesticidom kod čovjeka su mučnina, povraćanje i bolovi u stomaku.

Kovačević zatražila hitnu reakciju Ministarstva

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, nova direktorica Kliničkog centra juče je zatražila od Ministarstva zdravlja hitnu reakciju kako bi se stalo na put pojavi, izraženoj na sjeveru, da se vašljivost pokušava istrijebiti pesticidima. Ona je zatražila da se na primarnom nivou hitno počne sa edukacijama na sjeveru zemlje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top