All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crna Gora od dijaspore dobila 394 miliona eura

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i crnogorski iseljenici transferisali su u domovinu tokom prvih 11 mjeseci 2016. godine 349,3 miliona eura.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) je saopšteno da se od ukupnog priliva doznaka, 215,5 miliona eura odnosilo na kompenzacije zaposlenih, odnosno na plate rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Na lične transfere odnosilo se 101,9 miliona eura, dok se 31,9 miliona eura odnosilo na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja.

Iz Centralne banke Crne Gore su za Anadoliju objasnili da su, u skladu s novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju Centralna banka primjenjuje od 2014. godine, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od dosad korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničnih doznaka koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana. Značajan dio sredstava ostvaruju crnogorski pomorci koji rade na stranim brodovima, a jedan dio sredstava stiže u Crnu Goru takozvanim neformalnim kanalima. Za ovaj dio sredstava se radi procjena za ukupan priliv i nije moguće precizno utvrditi priliv po pojedinim zemljama“, saopšteno je iz CBCG.

Crna Gora najveći priliv doznaka ostvaruje iz Italije, Njemačke, Srbije, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske, Velike Britanije i Singapura.

 Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i državama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

(Dijaspora.news / Anadolija)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top