All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Crna Gora obilježava Dan državnosti

“U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija ne bi ponavljala, da se sloboda i država uvijek ne bi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti“

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, položio je povodom praznika vijenac na Spomenik Partizanu-borcu u spomen parku Gorica.

U pratnji Vujanovića bio je načelnik Generalštaba VCG general-potpukovnik Ljubiša Jokić i sekretar savjeta za odbranu i bezbjednost pukovnik Ilija Daković.

On je sinoć, na prijemu koji je povodom Dana državnosti organizovao u Plavom dvorcu na Cetinju, kazao da Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti, kako se istorije ne bi ponavljala i sloboda ugrožavala.

“U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija ne bi ponavljala, da se sloboda i država uvijek ne bi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti“, kazao je Vujanović.

Kako je naveo, to savezništvo Crna Gora je dobila ove godine članstvom u NATO-u.

“Savezništvo u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira. Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti“, naglasio je Vujanović.

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri, kao i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

(Dijaspora.news/vijesti.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top