All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA MODERNIZUJE VOJSKU: Tri helikoptera, radar i oklopna vozila stižu kao pojačanje!

 

Novac bi se obezbijedio od prodaje stare i nepotrebne opreme, a dio je predviđen budžetom i od donacija

Vojska Crne Gore mogla bi ubrzo biti pojačana sa tri helikoptera, radarom i oklopnim vozilima, saznaju “Vijesti”.

Novac za to bi se obezbijedio od prodaje stare i nepotrebne opreme, dio je predviđen budžetom i od donacija.  O tome će se odlučivati najvjerovatnije do kraja jula.

Prema nezvaničnim informacijama, procjenjuje se da bi tri helikoptera i radar koštali od oko 45 miliona  do   maksimum 50 miliona eura.

Oklopna vozila bi nabavili od  njemačke donacije od 2,1 milion eura i američke, čiji će iznos  uskro biti  utvrđen.

Delegacija Ministarstva odbrane (MO), na čelu sa ministrom Predragom Boškovićem, posjetila je početkom sedmice vodeći sajam vazduhoplovstva u svijetu – Le Burže, u blizini Pariza.

“Vijesti” čekaju odgovore iz Boškovićevog resora u kojem dijelu konkretno namjeravaju modernizaciju Vojske, da li je na sajmu dogovorena kupovina i šta je u pitanju, a ukoliko jeste, sa kojim kompanijama i koliko je novca za to  planirano.

Iz MO je u ponedjeljak saopšteno da je Bošković razgovarao sa predstavnicima više izlagača o saradnji za modernizaciju opreme Vojske Crne Gore. Naglašeno je da su  u fokusu pažnje hlikopteri, radari, bespilotne letjelice i drugi proizvodi vazduhoplovne industrije koji su neophodni za osavremenjivanje Vazduhoplovstva i Vojske.

U Ministarstvu odbrane su tada  istakli da se radi o opremi za koju država namjenski i strateški opredjeljuje sredstva.

“Cilj je da idemo u pravcu stvaranja moderne, male i efikasne Vojske. To možemo i tako što ćemo se osloboditi skupog za održavanje i upotrebu starog naoružanja, a postoji i ono što je nepotrebno za crnogorske prilike. Prodaju toga možemo da iskoristimo za nabavku novog i savremenijeg”, saglasno je više sagovornika “Vijesti” iz Vlade.

Nabavka oklopnih vozila preko Njemačke i  donacije SAD

Koliko će tačno oklopnih vozila dobiti Vojska zavisi od ukupne donacije jer se, uz njemačku, očekuje i ona iz SAD.

Vojska će, preko donacije Vlade Njemačke, biti bogatija za šest novih modernih, lako oklopljenih patrolnih terenskih vozila.

Radi se o vozilima marke Mercredes Benz LAPV 5.4 Enok, kakvih oko 330 komada koristi i Bundesver – Vojska SR Njemačke. “Vijesti” su nedavno objavile da su u pitanju moderna vozila visoke prohodnosti zasnovana na možda i najboljem terenskom automobilu na svijetu – čuvenoj „mecedes G-klasi“, a koja su lako oklopljena u skladu sa STANAG 4562 – nivo 2 standardom balističke zaštite.

Ovaj oklop posadi vozila (od 2 do 6 ljudi) pruža zaštitu od vatre streljačkog naoružanja kalibra do 7,62mm, šrapnela od eksplodiranih mina i granata, kao i od posljedica detonacije protivtenkovske mine od 6 kilograma ispod samog vozila…

 

(Dijaspora.news/vijesti.me)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top