All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

CRNA GORA DANAS SLAVI: Pre 13 godine postala nezavisna država

Crna Gora danas obeležava 13 godina od održavanja referenduma na kojem je proglasila nezavisnost od tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu 2006. godine glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto. Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije.

Za uspeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača. Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Skupština Crne Gore je na sednici 2. marta, na osnovu predloga predsednika Republike Filipa Vujanovića donela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja. Za predsednika Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izašnjavanja na referendumu imali su građani koji su u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo. Prema podacima RRK, pravo glasa na referendumu imalo je 484.718 građana.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top