All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ČOBANIN na Zlatiboru ili ČISTAČ WC-a u Nemačkoj? Ivan je postavio 2 oglasa za posao i ŠOKIRAO SE rezultatima (FOTO)

Ovako su glasili oglasi: 1. Potrebni radnici za rad na čišćenju javnih WC prostorija u Nemačkoj sa platom od 1.200 evra. Oglas 2. Potreban čoban (može i bez iskustva) radi čuvanja stada na Zlatiboru sa svim troškovima plaćenim i mesečnom zaradom od 70.000 dinara
Tekst “Ko čisti klozete po Beču” i informacija da su to Mara, Jovanka, Nataša, izazvao je neverovatnu čitanost i žestoku polemiku. Ali svađa oko čišćenja germanskih klozeta nije prva ni na internetu ni u kafani. Slična se odigrala nedavno kada je Ivan Jovanović istraživanja radi postavio dva oglasa tražeći čobanina i čistača WC-a u Nemačkoj. U čobane niko neće, a vojska zainteresovanih javila se za higijeničare.

– Pre izvesnog vremena iz radoznalosti dah dva oglasa da vidim šta će se desiti. Oglas 1: Potrebni radnici za rad na čišćenju javnih WC prostorija u Nemačkoj sa platom od 1.200 evra. Oglas 2: Potreban čoban (može i bez iskustva) radi čuvanja stada na Zlatiboru sa svim troškovima plaćenim i mesečnom zaradom od 70.000 dinara. Na oglas 2 niko se nije javio, dok na oglas 1 ne prestaje da mi zvoni telefon, pa se pitam da li je moguće da nam je lepše čistiti nemačka g…. nego živeti zdravo na našoj planini? Uz to, priznaćete da 70.000 dinara nije malo, retko ko ovde to ima, al’ eto taki smo narod – piše Jovanović na svom Fejsbuk profilu.

Foto: Telegraf
A onda sledi rasprava neverovatnih razmera i germanski klozeti postaju tema broj jedan. Marko Kličković piše da bi pre čistio izmet “Švabama nego kod našeg seljaka radio”. “Znam kako je. Kod seljaka nisi radnik već rob. Kao da si u logoru”. Branimir Popov cinično dodaje da je greška u drugom oglasu.

UMESTO ČOBANINA MENADŽER OVACA

“Trebalo je da umesto čobanin stoji menadžer ovaca, pa da onda izmeriš zainteresovanost”. Milenko Zlatić je pobednik u cinizmu.

– Tuđe-slađe – zaključuje Zlatić.

Ima mišljenja da ljudi radije biraju smrad nemačkih nužnika nego vazduh Zlatibora jer “prijavljen, osiguran, za 15 godina imaće 800 evra penzije. Tu je razlika”, piše Bobić Josipović. Iz Slovenije se javlja Dragutin koji kaže da se čišćenje WC-a bira zbog perspektive budućih generacija.

Foto: Telegraf
– Ako čuvaš ovce bilo gde u Srbiji to ti i nije baš neki perspektivan posao za buduće generacije. A ako si u Švabiji i ako istiš švapska g…. uvek postoji šansa da dovedeš tamo i svoje dete koje je učilo škole i koje će naći pristojan posao i živeti i raditi tamo… U tome je razlika – kaže Dragutin.

VIŠE NOVCA OSTANE ČOBANU

Stefan Adamović preračunava da radniku više ostane kada u Srbiji radi za 70.000, nego kada u Nemačkoj radi za duplo više. A onda jedan Milan demantuje Stefana.

– Tamo je hrana jeftinija nego kod nas druže, skupe su cigarete i izlasci. Stan je skup, ali uvek postoji varijanta da se upadne u sobu sa njih četvoro ili petoro i platiš 100 evra mesečno i opet bi imao bolje uslove nego čoban kod nas – piše Milan.

Sima Zečević kaže da to jeste tačno, ali da njegov kolega plaća 250 evra pregrađeno stepenište, nema prozor… “atmosfera je divna sa opojnim mirisom buđi”.

Foto: Facebook
Ispod teksta na Telegrafu o tome ko čisti klozete na Zapadu javili su se i zaposleni na ovim poslovima. Većina njih kaže – nije sramota pošteno raditi. Gastarbajtere čistače koji su otišli u svet da zarade, iz Srbije brani Dušan, koji kaže da ih ceni jer rade.

OD KAD SU SE “IZBEČILI” NA NAS, NE POMAŽEMO VIŠE

– Ovde neće da čiste ni nov objekat posle izgadnje. Moja žena išla da pita porodicu, za koju znamo da su siromašni, da li bi čistili nov restoran pred otvaranje, dobro se plaća, a oni se izbečili na nju i vrisnuli – Da čistimo? Nikako. Od tad im više ne pomažemo – navodi Dušan.

Dok neki u komentarima precenjuju platu čistača po Nemačkoj i Austriji, sanjajući da su ovo obećane zemlje za higijeničare, Radica piše da je dve godine radila kao čistačica u Beču za satnicu od sedam evra, ali da neki plaćaju i evro ili dva manje. Slobodan navodi da je satnica za čišćenje WC-a 8,49 evra bruto, bar u normalnim preduzećima.

Foto: Facebook
– Ne razumem zašto je to sramota. Mesečna zarada je od 1.100 do 1.300 evra. Plaćeno je socijalno i penziono osiguranje. Moja supruga radi slične poslove od oktobra 1986. godine. Ja radim u istoj firmi od 1988. U međuvremenu sam došao do neke vodeće pozicije. Živimo lepo, skromno. Zadovoljni smo – piše Slobodan.

ČISTAČICA U NEMAČKOJ ILI STARLETA U SRBIJI

Neki koji rade ove poslove u inostranstvu kažu da su tamo toaleti daleko čistiji nego u Srbiji, dok se drugi zariču da bi radije ostali u Srbiji “nego mirisali švapske nužnike”. Dok jedni pišu da je poštenije biti čistačica u Nemačkoj nego starleta u Srbiji ili roditelju penzioneru tražiti za izlazak, drugi tvrde da su Srbi tamo “robovi bez prava”.

Rasprava na portalu Telegrafa zadržala se u okvirima elementarne pristojnosti, ali slične rasprave na temu čišćenja germanskih toaleta znaju da stignu do oštrih psovki i pretnji.

I sve zbog čišćenja zapadnjačkih toaleta.

(dijaspora.news/telegraf.rs/M. Raca)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top