All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

CNN: Tramp okreće američku spoljnu politiku NAGLAVAČKE!

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp još nije ni postao predsednik, a već “okreće naglavačke” spoljnu politiku SAD kada su u pitanju dve zemlje koje predstavljaju najveći izazov američkoj moći – Kine i Rusije, ocenjuje “Si-En-En”.

Za razliku od administracije svog prethodnika Baraka Obame, Tramp se približava Moskvi, a podiže tenzije sa Kinom, navodi američka televizija.

 – Za samo pet nedelja, novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je svetu pokazao ono što su Amerikanci već dobro znali – da je nepredvidiv, da ne igra po uobičajenim pravilima i da će imati kurs koji karakteriše individualizam – podseća američka televizija.

To, kako ocenjuje Si-En-En, nigde nije tako očigledno kao u razvoju politike prema Rusiji i Kini koja se pomalja iz usputnih komentara i tvitova novoizabranog predsednika kao i iz potencijalno kontroverznog izbora svog državnog sekretara.

Si-En-En podseća da je Obamin tim nakon prvobitnog pokušaja da resetuje odnose sa Rusijom postepeno zauzimao neprijateljski stav prema Kremlju kada je Putin ponovo postao predsednik, a naročito posle pripajanja Krima 2014. godine.

Nasuprot tome, Obama je pokušao da neguje delikatni odnos sa Kinom sa što manje konfrontacija, koristeći protokolarne formulacije kakve postoje već 40 godina.

Ta politika je, kako dodaje američka televizija, stavljena na probu sve otvorenijim nastojanjem predsednika Si Đinpinga da se nametne na međunarodnom planu i pretenzijama u Južnom kineskom moru, ali je za rezultat imala i sporazum o klimatskim promenama sklopljen u Parizu.

Međutim, Tramp je namerno zaoštrio odnose sa Kinom, dovodeći u pitanje čvrste principe koji su vodili odnose SAD sa Pekingom, a izgleda da je spreman i da koristi politiku “jedne Kine” kao polugu, ocenjuje

Si-En-En.

– I dok podiže tenzije sa Kinom, Tramp pokazuje sve znake približavanja američke spoljne politike Moskvi – navodi američka televizija.

On je, podseća

Si-En-En, za državnog sekretara imenovao direktora “Ekson mobajla” Reksa Tilersona, koji Putina smatra za prijatelja, a govorio je i o tome da će sarađivati sa Rusijom u Siriji i zajednički se boriti protiv takozvane Islamske države bez obzira na to što je Moskva saveznik Bašara el Asada, koga Obamina administracija smatra ratnim zločincem.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top