All for Joomla All for Webmasters
SAD

Činjenice koje pokazuju koliko košta život u Njujorku

Grad Njujork je poznat po bogatim stanovnicima, što je u velikoj meri posledica procvata tržišta rada na istočnoj obali SAD-a. Međutim, činjenica je da je potrebno mnogo novca kako bi se živjelo skromno u ovom najnaseljenijem američkom gradu.
Prema izveštaju ekonomistkinje Kirstan Konli , Njujork je prošle godine doživeo najveći ekonomski procvat u proteklih 70 godina. Vrednosni papiri, zdravstvo, tehnologija, mediji i biznis, kao i industrije povezane s turizmom podsticajno su delovali na porast broja radnih mesta, kaže Konli, prenosi Klix.ba.

Kao rezultat toga, Njujork se konstantno nalazi na vrhu liste top deset najskupljih gradova na svetu za život. Zbog toga danas 1,5 milion stanovnika ovog grada živi ispod nivoa siromaštva.

“Biznis Insajder” donosi 13 neverojatnih činjenica koje pokazuju koliko je Njujork skup za život.

1. Neki stanovnici Njujorka izdvajaju milione kako bi živeli u podrumima, gde mogu dobiti više prostora za svoj novac.

Recimo, podzemni dupleks od 190 kvadratnih metara u regiji Aper Sajd Vesta košta oko 2,3 miliona dolara, dok je manji stan na višoj spratnosti skuplji za milion dolara.

2. Njujork je jedini grad na svetu u kom živi preko stotinu milijardera.

Prema poslednjim podacima, ukupno 105 milijardera živi u ovom američkom gradu. To je više milijardera nego u bilo kojoj zemlji na svetu, osim SAD-a, Kine i Nemačke.

3. Prosečna cena stanarine u Njujorku je oko 3.400 dolara – dvostruko više od prosečne američke nacionalne stanarine.

Njujork je treći najskuplji grad na svetu u kojem možete iznajmiti stan, a najskuplji kvart je “B ateri park” na Menhetnu sa prosečnom kirijom od 5.603 dolara.

4. Mesečna cena parkinga u Njujorku iznosi 606 dolara, što je više od srednje cene kirije u pojedinim gradovima Kalifornije i Kolorada.

5. Prosečna cena kuće u Njujorku je 1,5 miliona dolara, što je pet puta više od prosečne američke nacionalne cene kuća.

6. Kako biste živeli solidno kao vlasnik kuće u Njujorku, potrebno je da zarađujete 148.448 dolara mesečno. Prosečnom radniku u SAD-u potrebno je gotovo tri godine da zaradi toliko novca.

7. U Njujorku je smešten najskuplji penthaus ikada prodat, koji je koštao 238 miliona dolara.

Kupac trospratnog penthausa od 2.100 kvadratnih metara u soliteru u regiji Central parka, bio je milijarder Ken Grifin.

8. Njujork ima jedan od najbogatijiih poštanskih brojeva u zemlji – 10007. Prosečna zarada ovog broja je 879.000 dolara.

9. Plata od 75.000 dolara u Njujorku jednaka je plati od 195.362 dolara u San Antoniju u Teksasu.

10. Jedna osoba u Njujorku godišnje u proseku potroši 51.300 dolara na životne potrepštine, što je više od onoga što radnik srednjeg staleža u Americi zaradi za godinu dana.

To je otprilike potrošnja od 4.200 dolara mesečno. U ove troškove uključeni su režija, hrana, prevoz, zdravstveno osiguranje i porez.

11. Njujorška četvoročlana porodica može očekivati da će potrošiti oko 124.100 dolara godišnje na životne potrepštine, što je otprilike 10.300 dolara mesečno.

12. Privatni vrtići i predškolske ustanove u Njujorku mogu koštati i do 50.000 dolara godišnje, što je više od godišnje školarine na nekim univerzitetima.

13. Troškovi života u ovom gradu toliko su visoki, da neki multimilionerski bankari na Volstriru odlaze iz grada zbog povoljnijeg smeštaja.

I pored toga što je najmnogoljudniji grad sa najvećim brojem milijardera, prema novoj Smart Aset studiji, Njujork je na prvom mestu po iseljavanju bogataša, koji najvećim delom odlaze zbog skupog smeštaja u gradu.

 

Dijaspora.news/Klix.ba

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top