All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

CIA ZAKLJUČILA: Rusi su pomogli Trampu da pobedi

Američka obaveštajna agencija (CIA) zaključila je da se ruska vlada mešala u američke predsedničke izbore sa ciljem da pomogne Donaldu Trampu da pobedi.

Zaključci CIA su usledili nakon što je Barak Obama naredio reviziju istrage sajbernapada koji su se dešavali u vreme pre izbora.

 “CIA je procenila da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsednička kampanja odvijala, posvećivali sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobedi na izborima”, precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je “Vašington post”, citirajući američke zvaničnike koji su obavešteni o ovome, takođe juče objavio da su obaveštajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbedili “Vikiliksu” na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsedničku kampanju Hilari Klinton.

“NBC njuz” navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su “to isti ljudi koji su pričali (ubijeni predsednik Iraka) Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje”.

“Izbori su odavno završeni… Sada je vreme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom”, stoji u saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje.

Prethodno je Vašington već optužio rusku vladu da stoji iza hakerskih napada na mejlove Demokratske stranke.

Odlazeći predsednik SAD Obama naredio je obaveštajcima da sprovedu istragu o hakovanim mejlovima demokratske kandidatkinje Hilari Klinton tokom predsedničke izborne kampanje i izrazio zabrinutost zbog moguće umešanosti Rusije u to pitanje.

Na Obamu su pritisak vršile demokrate iz Kongresa koji su zahtevali dalju istragu i zaključke o ulozi Rusije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top