All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Čemu služe naizgled beskorisni Fidget Spinneri?

Igračka je preplavila tržište regiona i prodaje se po cijeni od 5 do 10 eura.

Naizgled potpuno beskorisna i mnogima nejasna igračka je među djecom, ali i među odraslima postala pravi hit. Kružni pokreti plastične sprave napravljene od tri željezna kruga, kažu korisnici, umanjuju stres, piše N1

Djecu koja su najveći ljubitelji ovog predmeta – pitali smo čemu služi:

“Fidget Spinner služi za relaksaciju. Mogu biti u raznim bojama i kada ste napeti, uzmete fidžet Spinner i vrtite”.

“Fidget Spinneri su po meni odlična ideja za djecu koja su puno na telefonima i kompjuterima. Zanimljivi su zbog toga što se mogu izvoditi razni trikovi s tim i oslobađa od stresa”.

“Da nas nekako zaokupi, da nam malo pomogne; i da ne budemo često na telefonima, da ne oštetimo vid nego to može biti kao igračka ali i za stres”.

Igračka je preplavila tržište BiH – prodaje se po cijeni od 10 do 20 KM.

RotacijomF Fidget Spinnera, trgovci tvrde, stvara se malo magnetno polje koje u korisnicima ove sprave proizvodi unutarnji mir, odnosno smanjuje nervozu. Neki čak i kažu da pomaže u procesu prestanka pušenja.

Marketinški trikovi ili ne, ipak se postavlja pitanje, kako je i pored svih dostupnih sadržaja u 21. stoljeću, jedna tako prosta igračka privukla pažnju cijelom društvu. stručnjaci vjerujuju da ova igračka sa sobom ne donosi ništa loše, fidžet Spinner je ipak zabranjen u nekoliko škola u SAD-u, a čak su ih i u našoj državi učitelji i nastavnici počeli oduzimati.

“U školi ima mnogo aktivne djece koja baš nisu mirna na času, pa njima to mnogo pomaže da budu mirniji i da manje pričaju. Često se nastavnici naljute zbog toga.”

Psiholozi kažu, ne postoji ništa loše u ovoj igrački, ali sve dok ne prelazi u opsjednutost. Zabrinjava, ipak, veliko interesovanje jer ukazuje na generalno veliku prisutnosst te nervoze i anksioznosti u društvu, a posebno među djecom.

“Ako je pretjerano, to nije korisno za djecu. Jer se dio aktivnosti i obaveze, kao eto školske obaveze jednostavno zapostavljaju. Tu je problem”, pojašnjavaju psiholozi.

Navodno, ovu igračku je prije skoro dvije decenije izumila Ketrin Hetinger sa Floride i to sklapajući dijelove igračaka u jedno. Vjerovatno, nije mogla ni pretpostaviti, da će jednoga dana Spinner postati pravi svjetski hit.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top