All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Brzo i lako do radne dozvole

Advokat bečkog Udruženja Privileg dr Filip Majer savetuje da se iskoristi prilika koju pruža nova lista deficitarnih zanimanja za rešavanje statusa u Austriji. Majer je istakao da su novom listom povećane mogućnosti zapošljavanja u Austriji, jer je broj dodeljenih radnih dozvola znatno povećan u odnosu na prethodne godine.

– S obzirom na dodatne olakšice koje nastupaju, savetujem građanima koji su specijalizovani za neko od navedenih zanimanja, da iskoriste priliku za rešavanje svog statusa u Austriji. Prilike za to su trenutno više nego dobre – naglasio je ekspert za radno pravo.

On je nezaposlenima poručio da su prekvalifikacije posebno važne, a ako ih građanin dobije od Servisa za zapošljavanje (AMS) one mogu da vode ka direktnoj promeni poslovne delatnosti.

– U praksi se građani najčešće suočavaju s birokratskim komplikacijama, ali treba biti istrajan. Udruženje građana Privileg odnedavno nudi pomoć građanima pri prikupljanju dokumentacije i popunjavanju formulara – objasnio je advokat.

Upitan da li je pravna pomoć pri aplikaciji neophodna ili ne, rekao je da se pravna pomoć savetuje prilikom problema ili ukoliko neko ima iz nekih drugih razloga komplikovanu situaciju.

– Međutim, ponekada čak i najprostije stvari mogu zbuniti čoveka, posebno kada se radi o pravnoj terminologiji. Ukoliko želite da budete na sigurnoj strani, uvek potražite mišljenje stručnjaka. Podsetiću da je polovina austrijskih državljanstava protekle godine dodeljeno na pravni zahtev – podsetio je on.

Austrijska vlada objavila je spisak deficitarnih zanimanja, koji je proširen za 20 profesija. Takođe je reformisana i crveno-belo-crvena karta, koja se dodeljuje za doseljavanje stručne radne snage. Neke odredbe su ukinute, pa je tako promenjena potreba da se dokazuje lokalni smeštaj prilikom podnošenja zahteva. Minimalna visina plate takođe je prilagođena i za “ključnu radnu snagu”.

Praksa je pokazala da je trenutno tražena minimalna zarada za korisnike crveno-belo-crvene karte postavljena previsoko. Do sada je važilo da osobe do 30 godina primaju 2.610 evra bruto mesečno, a reformom to je smanjeno na 2.088 evra. Za ključne radnike starije od 30 godina, do sada je minimum bio 3.132 evra bruto, a sada je utvrđen na 2.610 evra bruto.

Zahtev za crveno-belo-crvenu kartu mogu podneti osobe koje poseduju stručno obrazovanje iz jednog od deficitarnih zanimanja, koja poseduje ponudu za posao u Austriji sa propisanom minimalnom platom, te moraju sakupiti minimalan broj bodova u sistemu bodovanja za stručnjake u deficitarnim zanimanjima .

Kako izbeći birokratske zamke
Udruženje Privileg nudi građanima redovno savetovanja iz svih oblasti života. Posebno onih koji se tiču pravnih prepreka, birokratskih zamki vezano za njihov sistem.

Od bravara do optičara
Za 2019. godinu kao deficitarna važe sledeća zanimanja: metaloglodači, mašinski tehničari, izolateri, elektrotehničari-inženjeri energetike, konstruktori poljoprivredne mehanizacije, strugari, ostali tehničari energetike, inženjeri informacionih tehnologija, krovopokrivači, zavarivači, tehničari ostalih oblasti, ostali mašinski tehničari, ostali bravari, betonirci, tesari, elektromonteri, limari, automehaničari, alatničari, instalateri i monteri cevi, lakireri, građevinski stolari, keramičari, potkivači, tehničari elektronauke, teraceri, mašinski obrađivači drveta, diplomirane medicinske sestre/tehničari, građevinski limari, tehničari-inženjeri organizacije rada i industrijskog menadžmenta, autolimari za karoseriju i hladnjak, optičari, stolari za građevinsku stolariju i nameštaj, kuvari, podopolagači, mašinbravari, građevinski bravari, elektrotehničari elektromehanike, inženjeri organizacije rada, plastičari, građevinski inženjeri, ekonomisti za obradu zarade, tehničari niskogradnje…

 

Dijaspora.news/Vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top