All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Bosanci više neće da kroče u Hrvatsku: Uporedili su cene kod svih komšija i shvatili da je u “lijepoj njihovoj” ko u Monte Karlu!

Vrlo popularne destinacije za građane u poslednje vreme su Turska i Albanija, a upravo Albanija ima slične cene sa crnogorskim primorjem

Već davno je počela sezona godišnjih odmora, pa se ljudi u Bosni i Hercegovini pitaju kako i na koji način sebi da priušte letovanje u vidu odlaska na more u nekoj od zemalja regiona.

Hrvatska je, kako je ušla u Evropsku uniju, već odavno postala poprilično skupa za neke skromne uslove života u BiH, dok je Crna Gora postala nešto povoljnija za građane Bosne i Hercegovine. Vrlo popularne destinacije za građane u poslednje vreme su Turska i Albanija, a upravo Albanija ima slične cene sa crnogorskim primorjem.

Prvi problem građanima BiH predstavljaju ulasci u zemlje regiona. U poslednje vreme gotovo je pa nemoguće na jedan normalan način ući u Hrvatsku, s obzirom na ogromne gužve na graničnim prelazima. Kada je u pitanju Crna Gora, situacija je mnogo povoljnija, piše source.ba.

Hrvatska kao Monte Karlo

Kada su u pitanju aranžmani, cene u Hrvatskoj u ovom periodu su zaista visoke, a posebno se to odnosi na neke od najatraktivnijih destinacija u Hrvatskoj. U Dubrovniku parking u nultoj zoni grada po satu košta 10 evra. Cena parkinga u nultoj zoni po satu donedavno je iznosila 5 evra ali je pre par dana povećana.

Apartmani u Dubrovniku se kreću od 40 evra po danu, pa na dalje. Ipak, neke od onih glamuroznijih apartmana gotovo da sebi i ne možete priušiti s obzirom da se neki kreću i do 600 evra po danu. Parking u gradu Dubrovniku nije za one ljude koji imaju nešto tanji budžet. Uglavnom je najbolje rešenje privatni parking na mestu gde ste odseli ili parking u krugu tržnih centara u Dubrovniku.

Najobičnija espreso kafa u Dubrovniku košta oko 3,5 evra, pa ćete tako za dve espreso kafe u Dubrovniku platiti gotovo 7 evra. U Dubrovniku za 7,5 evra ne može da se pojede gotovo ništa osim ako se ne poseti neka pekara, ali i tu su cene mnogo veće nego u Sarajevu.

Kada su u pitanju cene pojedinačnih soba u Dubrovniku, u zavisnosti od same lokacije, one su mnogo jeftinije u odnosu na apartmane. Cene se kreću od 15 evra pa nadalje, ali je ovom periodu gotovo nemoguće pronaći smeštaj za tu cenu.

Gradac nije toliko skup kao Dubrovnik, ali nijedan apartman nije ispod 40 evra. Ipak, neki od najskupljih apartmana u ovom gradiću koštaju maksimalno 200 evra, što je vrlo retko. Uglavnom se cene apartmana kreću između 40 i 70 evra. Sobe u ovom gradu se kreću od 15 pa do 50 evra po osobi (jedan dan).

Crna Gora kao Sarajevo

Crna Gora je mnogo prihvatljivija za letovanje kada su u pitanju gosti iz BiH. Ulcinj spada u jedan od najjeftinijih gradova na Jadranu, s obzirom da se apartmani kreću od 20 pa do 50 evra po osobi.

U Ulcinju ne morate da brinete za parking mesto. Automobil može da se ostavi na bilo kom mestu u gradu. Cene su itekako povoljnije u odnosu na Hrvatsku. Sendvič na plaži košta dva evra, a kafa 1,5 evra. U Hrvatskoj je to gotovo pa nemoguće. Cene u lokalima u Ulcinju su slične cenama koje su sada prisutne u Sarajevu, piše source.ba.

Apartmani u Budvi se kreću od 20 pa do 100 evra, tako da ćete i tu mnogo manje plaćati u odnosu na Dubrovnik. Parking u Budvi je takođe izuzetno jeftin, pa se cene jednog sata parkinga kreću uglavnom između pola i jednog evra, dok se noćne cene parkinga kreću od jednog do dva evra, što i nije toliko skupo.

 

Bosanci sve više letuju u Turskoj

Stoga onda nije ni čudo što sve više građana BiH odlazi na letovanje u Crnu Goru ili Albaniju (koja je slična sa cenama kao i CG). Neki se čak odlučuju na letovanje u Turskoj, jer tvrde da za onaj novac koji potroše kod Hrvata za isti taj novac mogu da letuju u Turskoj. Iz gotovo svih turističkih agencija u BiH poručuju kako su Turska, Albanija i Crna Gora postale mnogo popularnije destinacije od Hrvatske, zbog visokih cena smeštaja i hrane u Hrvatskoj.

Evo šta vam je sve potrebno da provedete samo pet dana u Dubrovniku.

Gorivo, relacija Sarajevo – Dubrovnik = 30 evra

Najjeftiniji apartman (bez hrane) na pet dana = 40 evra x 5 = 200 evra

Hrana u Dubrovniku za pet dana, najjeftinija = 40 evra x 5 = 200 evra

Gorivo, apartman i hrana UKUPNO = 430 evra

Pogledajte kakva je razlika između Dubrovnika i crnogorskog Ulcinja.

Gorivo, relacija Sarajevo – Ulcinj = 50 evra

Najjeftiniji apartman (bez hrane) na pet dana = 20 x 5 = 100 evra

Hrana u Ulcinju za pet dana, najjeftinija = 20 evra x 5 = 100 evra

Gorivo, apartman i hrana UKUPNO = 250 evra

Putovanje za jednu osobu u turski Kemer košta oko 760 evra. U tu cenu su uračunati: povratna avionska karta sa svim taksama, hotelski smeštaj (pet zvezdica) sedam dana i sedam noći, tri obroka sa užinama, besplatno korišćenje peškira, ležaljki i suncobrana na plažama, noćne zabave, transfer od aerodroma do plaže i nazad, i jedna gratis večera u skupocjenom restoranu u iznosu od oko 100 evra, piše source.ba.

 

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top