All for Joomla All for Webmasters
Srbija

BOMBONJERA, VISKI, KOVERTA! A kako vi idete kod srpskih lekara? I ZAŠTO JE OVO TRADICIJA?

Iako je teško odrediti šta spada u mito, a šta u poklon iz zahvalnosti, i iako tako i pacijenti i lekari čine krivično delo, s ovom praskom se nastavlja.

Davanje poklona doktorima nakon lečenja smatra se krivičnim delom, ali i pored toga, u Srbiji je čašćavanje onih u “belim mantilima” ustaljena praksa godinama. Ma, decenijama.

 

 

Iako i pacijent i doktor zbog toga mogu da završe na robiji, u našoj državi ovo je, nažalost, postala normalna stvar.

 

U Srbiji vlada tradicija da se lekarima kupuju pokloni kao znak zahvalnosti nakon uspešnog lečenja, operacije ili intervencije. Ali gde je tu granica između “moranja” i dobre volje?

 

Poklon lekaru je zaista lep gest i znak zahvalnosti, ali, postavlja se pitanje –zbog čega ih “obasipati poklonima” zato što rade svoj posao?! Jer položili su Hipokratovu zakletvu, rade, i za to primaju platu. Ruku na srce, neki ne primaju, drugi se ni zakletve ne pridržavaju, ali pokloni u oba slučaja ne manjkaju. 

 

 

Hapšenja onih u belim mantilima sve češća

 

Nedavno je odjeknula vest da su uhapšeni N. I. (1967), lekar Kliničkog centra u Nišu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično dela primanje mita, ali i D.R. (1946) i D.R. (1946) zbog krivičnog dela davanje mita. Pored njih “pala” je i S.P., doktorka Vojne bolnice u Nišu, zbog krivičnog dela trgovina uticajem, kao i  M.G. (1949), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo trgovina uticajem pomaganjem. 

Iako je teško odrediti šta spada u mito, a šta u poklon iz zahvalnosti, i iako su svesni da tako i jedni i drugi čine krivično delo, s ovom praskom se nastavlja.

 

Nekad je teško odrediti i da li ste pogodili poklon. Znate onu staru – “poklonu se u zube ne gleda”… Ili ipak gleda? Ponesete bombonjeru, lekar očekuje flašu. Ponesete flašu, očekuje kovertu.. I ako omašite, uvek će u glavi odzvanjati glasić koji će govoriti da će vas možda doktor zanemariti, jer nije zadovoljan poklonom! Samo u Srbiji, priznaćete!

 

Pitali smo naše sugrađane da li su nekada častili lekara poklonom ili kovertom, ali i zbog čega su to uradili?

 

– Posle završene operacije odnela sam flašu pića u znak zahvalosti što je uspešno protekla, a i generalno kad odem kod doktora kad me prime preko reda ili preko veze odnesem ili bombonjeru ili neko skuplje piće, čisto da ne bude da sam otišla praznih ruku. Smatram da oni to jako gledaju. Kao da očekuju – kaže T. V.

 

Kada za operaciju nema slobodnih termina i mora da se čeka, koverta sve rešava…

 

– Jedna baka koja je tada imala 75 godina, od moje bliske drugarice, slomila je kuk i doktori su joj rekli da je red za operaciju veliki i da će čekati od tri do pet meseci. Žena je bila lošeg zdravlja i tako nepokretna ne bi izdržala da dođe na red i krenula bi da joj se nakuplja voda u plućima i otkazalo bi joj srce. Njena ćerka, majka moje drugarice, platila je tada doktoru 200 evra kako bi je operisao i operacija je izvršena nakon tri dana.

 

Prema rečima naših sagovornika, postoje lekari koji ne kažu direktno da očekuju poklon, već vam “na foru” nabace šta bi želeli. 

– Postoji doktorka ginekolog koja ti ne kaže direktno da joj nešto daš, nego dođe i kaže ti da je u tom i tom butiku videla nešto što joj se mnogo sviđa, pa je na tebi da joj to kupiš.

 

Takođe, hirurzi pogotovo, toliko dobijaju poklona u toku smene da ih pakuju u gepek nakon radnog vremena. Nije malo ni onih koji od poklona prave biznis. Naime, nije retko da se pokloni kasnije prodaju u pola cene.

 

– Moja mama dok je radila u Prištini kao medicinska sestra, znao je tako načelnik klinike da je pozove kod njega u kabinet i kaže joj da otvori njegov ormar i kaže spakuj mi to, to i to da ponesem kući, a ovo ostalo ti ponesi kući. 

 

Pranih ruku kod lekara? Ma nikako!
Pranih ruku kod lekara? Ma nikako!FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

 

Dakle, tu postoji selekcija onoga sto se njima dopada – skupa pića nose kući, a ono što im ne odgovara razdele. 

 

– Takođe sam u srednjoj imala u odeljenju drugaricu čija je mama ginekolog i ona je bar jednom nedeljno donosila velike čokolade za celo odeljenje jer nije znala sta će sa tolikim čokoladama kod kuće.

 

U principu, izvodi se zaključak, da se podrazumeva da ćete nešto pokloniti lekaru, jer to onda znači da će se on više potruditi oko vas. 

 

A da li tako treba da bude? Silno školovanje, zakletva, volja da se spasavaju ljudski životi, zbog čega? Par flaša viskija ili čokolade?!

Srbija, rođaci! 

 

S druge strane, većina lekara smatra da je sasvim normalno da od pacijenta dobije bombonjeru, kafu ili flašu pića, jer to po njihovom tumačenju nije mito – već poklon.

 

Kako kažu, važno je samo da pokloni budu “razumne” vrednosti – do 25, 30 evra.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top