All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“Bombardovanje SRJ je bio EKSPERIMENT NATO”

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) bilo je eksperimentalni rat NATO-a, kaže penzionisani italijanski general NATO i vojni diplomata Bjađo di Gracija.

Di Gracija pravi paralelu između tog bombardovanja i bacanja atomske bombe na Nagasaki.

“To je bio eksperimentalni rat koji je NATO-u poslužio da, između ostalog, trenira svoju avijaciju u napadu gdje je bila neuporediva disproporacija između onoga koji napada i onoga koji se brani”, kaže Di Gracija za Politiku.

Komentarišući paralelu koju izvodi između bombardovanja SRJ i atomske bombe u Nagasakiju, Di Gracija kaže da “ako se atomska bomba bačena na Hirošimu djelimično može shvatiti kao vojna akcija, ona naredna, bačena na Nagasaki, u trenutku kad Japan već prihvata kapitulaciju, označila je početak Hladnog rata i bila svojevrsna poruka SAD Sovjetskom Savezu”.

“A bombardovanjem Srbije, Rusiji je poslata poruka o tome ko je pobjednik u Hladnom ratu. I ništa od toga nije krivica Srbije, koja je uradila sve što je mogla, jer su međunarodne okolnosti bile takve da je Rusija bila slaba”, naglasio je on.

Na konstataciju da bombardovanje kineske ambasade tumači kao tadašnje upozorenje Zapada Kini, Di Gracija naglašava da je to njegov lični zaključak, baš kao što je, kako je rekao, cjelokupno bombardovanje SRJ bilo upozorenje oslabljenoj Rusiji.

(Dijaspora.news/Politika)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top