All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Bez brige: Nad Srbijom nema “radioaktivnog oblaka”

Širom Evrope zabeležena je mala, ali zabrinjavajuća stopa radijacije. Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije navodi da u našoj zemlji nije zadetektovan radioaktivni jod -131 u vazduhu.

U Srbiji tokom januara i februara nije detektovan radioaktivni jod-131 u vazduhu, a na zvaničnom portalu za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju nema objavljenih podataka u kojima se spominje detekcija joda-131 iznad Evrope, saopštila je danas Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Povodom informacija o “radioaktivnom oblaku” koje su mediji preuzeli sa sajta Instituta za zaštitu od zračenja i nukelarnu sigurnost Francuske (IRSN), a koje se odnose na detektovanje radioaktivnog izotopa joda-131 u vazduhu iznad severne i zapadne Evrope, Agencija navodi da prisustvo joda-131 nije detektovano na teritoriji Srbije, a da izmerene vrednosti u severnoj i zapadnoj Evropi nemaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Agencija saopštava da je ovaj radionukleid u atmosferu iznad jednog dela Evrope dospeo najverovatnije iz farmaceutske industrije, jer je detektovan samo jod-131, a ne i drugi fisioni produkti koji se oslobađaju usled probe nukelarnog oružja ili akcedenata na nukelarnom reaktoru.

Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštava da svakodnevno 24 sata prati nivo radioaktivnosti, te da sistem za pravovremenu najavu nuklearnog ili radiološkog akcedenta u Srbiji kontinuirano meri jačinu gama zračenja uvazduhu na devet mernih mesta, a sve do sada izmerene vrednosti su u skladu sa varijacijama prirodnog fona zračenja.

Navodi da merne stanice Međunarodnog monitorning sistema, kojih ima više od 80, redovno prate ovaj radionukleid kao jedan od pokazatelja da se eventualno dogodila nuklearna proba.

Iako, dodaje se, merne stanice širom sveta često detektuju jod-131 u tragovima, u poslednjih nekoliko meseci nisu zabeležene vrednosti iznad tipičnih lokalnih nivoa.

Radioaktivni izotop joda-131 nastaje kao posledica nuklearne fuzije i javlja se tokom eksplozije nukelarnog oružja, u nukelarnim reaktorima i u industrijskim i medicinskim objektima gde se ovaj izotop koristi.

(Dijaspora.news/mondo)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top