All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Besni malinar iz Bijelog Polja poklanja malinjak od 80 ari, a maline dao vrtićima, staračkom domu i porodicama (FOTO) (VIDEO)

Ogorčeni bjelopoljski malinar Sead Hodžić odlučio je da pokloni malinjak od 80 ari, zbog kako kaže niske otkupne cene malina. Maline je poklonio romskim porodicama, staračkom domu i vrtićima. Nakon što su malinari u utorak prosuli maline ispred opštine, postignut je dogovor.

Revolt malinara u utorak je otišao još dalje, pa je jedna grupa poljoprivrednika prosula nekoliko desetina gajbi maline ispred zgrade Opštine.

Hodžić je ipak odlučio da svoje maline ne prosipa, već da ih pokloni.

– Ne želim više da se bavim malinarstvom. Ogorčen sam. Neka idu u ruke onima kojima je potrebno, a ovo je bruka šta se radi. Pretrpeo sam štetu od 25.000 evra, a ovde ima sigurno 10 tona malina – rekao je on.

On je na Fejsbuku objavio da “prosipa 600 kg maline zbog toga sto nema otkupa”.

– Pozivam sve svoje prijatelje kome trebaju da dođ u Nedakusima što pre i uzmu koliko im je potrebno. Ne moraju da plate ništa!!! – istakao je besni malinar.

Malinari u Bijelom Polju su ogorčeni i zbog prestanka otkupa pre tri dana, “selektivnog otkupa i bahatog odnosa hladnjačara”.

– Po ovoj ceni neće niko da otkupljuje. Tako bi svi trebali da urade, pa neka osete neki šta je poljoprivredno dobro. Sramota od mizerne i bedne cene – istakli su revoltirani Bjelopoljci.

Bjelopoljski malinari traže da se izvrši sanacija postojeće štete, nastale prestankom otkupa kao i štete koja nastaje uzročno-posledičnom vezom usled prezrevanja plodova zbog neblagovremenog branja i zamrzavanja.

Kako je istakao malinar, Milisav Guberinić, posle ovakvog stanja dolazi do ubrzanog razvoja bolesti malina, a štete će se uvećavati iz dana u dan.

Takođe, jedan od bjelopoljskih malinara Velimir Rmandić u ponedeljak je u znak protesta zbog otkupne cene pokosio svoje maline u selu Dobrinje.

PAO DOGOVOR IZMEĐU MALINARA I OPŠTINE

Otkup malina koji je dva bio u prekidu zbog nedostatka kapaciteta za skladištenje, jutros je ponovo uspostavljen, nakon dogovora malinara i predsednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića.

Smolović je kazao da će sve količine maline biti otkupljene i da više neće biti selektivnog otkupa, kao ni odbijanja hladnjačara da prime robu, izuzev kada se radi o lošem kvalitetu.

– Iako bjelopoljska Opština nije adresa za rešavanje ovih problema, posredovali smo i postigli dogovor da se, nakon popunjavanja kapaciteta hladnjača u Bijelom Polju i Pljevljima, maline po potrebi odvoze u hladnjače kompanija Volija i Laković u Podgorici – kazao je Smolović.

Postignut dogovor sa malinarima Foto: pixabay.com

Smolović je u utorak, nakon sastanka sa malinarima, rekao da će ovaj kratkoročni problem koji je nastao u otkupu biti rešen narednih dana.

– Razumemo probleme malinara koji su nastali zbog loših vremenskih prilika i povećanog priliva maline u poslednjih par dana. Opština je u stalnoj komunikaciji sa resornim ministarstvom kako bi prevazišli ovaj problem – kazao je Smolović nakon sastanka.

U Bijelom Polju se godišnje proizvede oko 200 tona malina, a trenutna cena otkupa sa premijom Opštine od 10 i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja 15 centi, iznosi 1,05 evra po kilogramu.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top